Régi álmom, egy csobbanó a kertben - itt van, amire vágytam, nem zenélő, de majdnem ágytál!

Az álmom

Régóta játszom a gondolattal, főleg amikor nyáron ránk tör a hőség, milyen jó is lenne a teraszomon egy medence telis teli vízzel. Medencét azért mégsem építtethetek az emeleti tetőkertbe, félő, hogy beszakadok a szomszédba.

 Ülök egy rózsaszínű kádban - Ilyen volt
Ilyen volt

Így jött az ötlet, elég lesz nekem egy kádnyi víz is. Ha már kád, akkor ne legyen hétköznapi. Nekifeküdtem az internetnek, öntöttvas kádat böngészni, pár darab volt, az is elkelt, vagy méregdrágán adták.

 Ülök egy rózsaszínű kádban - Maratás sósavval
Maratás sósavval

Molnár Vera lakberendező barátnőmmel, neki köszönhetem a szépen berendezett konyhámat és lakásomat, nekiindultunk a város méhtelepeit felkutatni. Volt a kezünkben egy lista, kezdtük a legközelebbivel. Az első kamucím volt, a második be volt zárva, és így szépen haladtunk Wekerle telep felé.

Ülök egy rózsaszínű kádban - Smirglizés
Smirglizés

Ott sem volt, majd a következőnél láttam három vaskádat, de azok hagyományosak, panelből kioperált félék voltak. Majd kicsit kutatgatva találtuk a sok fémhulladék alatt ezt az igen lestrapált régi lábas kádat. Na, megvolt a nagy öröm.

 Ülök egy rózsaszínű kádban - A belseje már készen van
A belseje már készen van

Törtük a fejünket, miként is lehetne újra használhatóvá tenni ezt a rég, 1940 körül gyártott kádat. Ismét az internet segítségét vettük, majd rátaláltunk Kádár Zsolt kádfelújítóra.

 Ülök egy rózsaszínű kádban - A színek lehetősége
A színek lehetősége

Pár nap várakozás után elérkezett a restaurálás ideje. Sósavval maratta a vízkövet, ami az évek során rágyógyult, majd zsírtalanító került bele, és smirglivel tett szépre csiszolva. A belseje fehér, a külseje pedig szép színt kapott. Most itt áll a kertben és várja, hogy elmerüljek benne...

 Ülök egy rózsaszínű kádban - Színkeverés
Színkeverés

 

Egy kis történelem a kád készítőjéről

A Lampart csillárjai szórták a fényt a királyi palotában, az Országházban, a Pénzügyminisztériumban, a Budapesti Kereskedelmi Csarnokban, számos más középületben és a főúri paloták termeiben. Nagy hírnévre tettek szert a Lampartnál gyártott, igényes zománcozott lemezfürdőkádak, melyek számos korabeli luxus óceánjáró fürdőszobáinak voltak meghatározó részei. A cég zománcozott konyhai edényei pedig a háztartások majd mindegyikében használatban voltak. A korszerű vízórák és gázmérők mellett, a részvénytársaság szállította a fővárosnak az utcai gázlámpákat is.

 

Ülök egy rózsaszínű kádban - Ilyen lett!
Ilyen lett

 

Kapcsolódó linkek: