Lombardia specialitása a mostarda di frutta, egy édes szirupban tartósított gyümölcskeverék, amelyet mustárral tesznek csípőssé.

Nővérem, aki Olaszországban él, karácsonyra meglepett egy üveg Mostardával. Tudta, nagy kedvelője vagyok a fűszeres zöldségekből és gyümölcsökből készült lekvároknak. Lekvárosházamban sokféle különleges gyümölcs- és zöldséglekvár készül, ezért úgy döntöttem, én is elkészítem a saját szájízemnek leginkább passzoló gyümölcsmustár Mostardát.

Mostarda di frutta, az olasz gyümölcsös mustár

Érett vilmoskörtéket vásároltam, erről a gyümölcsről gondoltam, hogy a legjobban passzol a mustár csípős és savanykás ízéhez. Az apróra összevágott, meghámozott körtékhez egy harmadrész aszalt sárgabarackot és aszalt vörös áfonyát tettem. Egy fazékban cukorból, fűszerekkel - ami babérlevél, barna mustármag, kevéske chili -, valamint az aszalt, összevágott gyümölcsökkel egy sűrű szirupot főztem.

Ezt öntöttem az összevágott körtékre, sóztam, és lassú lángon sokszor megkevergetve sűrű masszává főztem. Nem maradt hátra más, csak tiszta kis üvegekbe tölteni.

Mostarda

Pár nap állás, összeérés után máris meg lehet kóstolni. Megkóstoltam, finom lett! Többféle gyümölcsből is el tudjátok készíteni.

Az olasz mostarda szó a francia moutarde (mustár) szóból ered, az pedig visszavezethető a moult ardent (csípős must) fogalmára. Azelőtt ugyanis az őrölt mustármagokat mustba keverték, hogy erős fűszerpástétomot készítsenek. A mostarda di Cremona kandírozott gyümölcsökből, például cseresznyéből, fügéből vagy körtéből készül, amit cukorszirup és fehér mustár keverékében pácolnak. Az eredmény nagyon pikáns köret, mely kiváló a főtt, vad- vagy baromfihúshoz.

Szeretnéd most azonnal megkóstólni? Megvásárolhatod a Lekvárosházban!