A párolás célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek megmaradjanak!

Kis helyen is elfér

A pároló készülék aljában található vízzel töltött tálban képződik a gőz, melyre két vagy három sor lyukas aljú műanyag tál kerül. Ez utóbbiakba rakhatjuk az ételt. – A hagyományos főzéssel szemben kisebb az energiafogyasztása, és a nagy, beépített gépekhez képest jelentősen olcsóbb is – magyarázta Vida Áron háztartásigép szerelő. Persze a mérettel együtt jár, hogy az egyes tálkákban csak 2-3 adagnyi ételnek elegendő a hely, tehát elsősorban kis méretű háztartásokban előnyös a használatuk – tette hozzá a szakértő.

Gőze sincs róla?

Philips HD 9110
Ez a kétrekeszes pároló előre programozható, és többek között
véd a túlmelegedés ellen is. Ára: 9 ezer Ft

Íz- és színkavalkád

Ez az egyik legkíméletesebb ételkészítési mód, mivel az ételek vitamintartalmának jelentős részét megmenthetjük, és nem kell zsiradékot adni hozzájuk – árulta el Kaldeneker György szakács. Ráadásul nem csak egészséges, de kifejezetten mutatós és finom ételeket készíthetünk el, mert a párolás során a hozzávalók nem vesztenek sem színűkből, sem ízükből.

Gőze sincs róla?

Tefal Aquatimer
6 literes tartálya miatt „könnyűsúlyú versenyzőnek” számít.
Nagy segítség lehet a háztartási gép, automata kikapcsoló funkciója. Ára: 8 ezer Ft

Az ízesítésnél nagyon fontos a jó fűszerezés! Használatukkal csökkenthetjük a konyhasó mennyiségét, így ételeink egészségesebbek lesznek. Ráadásul spórolni is tudunk a párolással, hiszen a lezárt edényben levő étel elkészítéséhez sokkal kevesebb energiára és időre is van szükség. Párolt zöldségféléknél – ha ügyelünk, hogy ne puhuljon meg az étel, – akkor az íze is finomabb lesz, és sokkal több vitamin és ásványi anyag marad benne.

Gőze sincs róla?

Gorenje FS900
Három gőzkosarával és 11 literes kapacitásával a Gorenje párolója
nagycsaládosoknak is remek választás lehet. Ára: 10 ezer Ft

Íme egy remek recept: Párolt lazactörzs

Hozzávalók:

  • 4 db kb. 20 dkg-os lazacfilé
  • 1 db póréhagyma
  • 8 levél bazsalikom
  • darált fekete bors
  • halfűszer keverék

Gőze sincs róla?

Elkészítés:

A halfiléket fűszerezzük darált borssal, fűszerkeverékkel és sóval. A halszelet közepére helyezzünk két levél bazsalikomot, majd göngyöljük fel. A pórét hosszában, a közepéig vágjuk be, majd széthajtva szedjük leveleire. Így a levelekből 5-6 centis szalagot tudunk készíteni. Ezzel a pórészalaggal vegyük szorosan körbe a befűszerezett lazacot, majd fogvájóval tűzzük össze, nehogy párolásnál szétnyíljon.

Tegyük kétrészes gőzölő edénybe, és 15 perc alatt pároljuk készre. Ha elkészültünk a párolt zöldségekkel, kaporban megforgatott újburgonyával tálaljuk.

A párolóedény szabad alsó részében is elkészíthetjük a köretet. Pár csokor újrépát, karfiolt, cukkinit tegyünk mellé, és együtt pároljuk készre.