A paradicsomszósz mindent elért, amiről az élelmiszer álmodhat. Hogyan lett az egyszerű halszószból sztáreledel? A Heinz-sztori.


A ketchup sűrűn folyós, fűszeres paradicsompüré. Az eredetileg kínai találmány nem tartalmazott paradicsomot, hanem gomba vagy hal alapú fűszeres lé volt. A paradicsom a XIX. század elején, Amerikában került bele, az első és máig leghíresebb gyártó Heinz, aki a különleges, szögletes üvegpalackot is kitalálta hozzá. Ma a modern világ legelterjedtebb konyhai és asztali szósza, különösen akkor, ha a majonézes salátaöntet-változatát, az Ezerszigetet is ide soroljuk. A többi piros szósz is sok ketchupot vagy sűrített paradicsomot tartalmaz. Mostanában a legdivatosabbak a kerti grillpartikhoz ajánlott barbecue szószok. Gyakori az előre ízesített ketchup, az erős-csípős, a curry-s, az olaszos. A zöld, narancsszínű és rózsaszín változatok csak néhány hónapig voltak keresettek.

Paradicsomok

Amerikai álom Kecskeméten

A Heinz cég nem csak a ketchupjával volt sikeres, ma már a világ vezető élelmiszergyártói közé tartozik. Jelmondata magyar fordításban: Sikert hoz, ha a megszokottat szokatlanul jól csinálod. Magyarországon a kecskeméti konzervgyárat működtette egy ideig a Heinz. Az utolsó amerikai elnökválasztásnál pedig kevés híján First Lady lett Teresa Heinz Kerry, a cég örököse.

Minden a feje tetejére állt

A szögletes Heinz üveg márkajegynek bevált, de nehéz volt kiszedni belőle a ketchupot. Különleges technikákat fejlesztettek ki a palack fenekének ütögetésére, az ügyes rázogatásra. A ketchup ellenállt, vagy alig mozdult, vagy kifolyt az egész. A jelenség tudományos tanulmányozására a fizika tixotrópia nevű ága alkalmas, de a gyakorlatban az üveget inkább leváltották rugalmas műanyag palackokkal. Később ezek is a fejükre álltak, hogy a püré közel legyen a nyíláshoz. Végül a felirat is megfordult.

Sztárok eledele

A ketchup a paradicsomból származó, de a sűrítés miatt négyszeres likopin tartalma miatt igazi egészségtáplálékká vált. A likopin remek színanyag, valamint antioxidáns forrás. A bio-ketchup pedig valóságos gyógyszer, az egészséges és hosszú élet titka.

A ketchup nagy karriert futott be a véres filmjelenetekben, valamint kiterjedten használják ellenszenves politikusok szobrainak leöntésére. Élő politikusoknál inkább a nyers alapanyagot, a túlérett paradicsomot részesítik előnyben a harcias tüntetők.

Paradicsomok