A házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek, gyümölcs és zöldséglekvárok egyedivé varázsolhatók.

A téli spájzoláshoz a legjobb időzítés a nyár közepe

Aki kerttel rendelkezik dúskálhat a gyümölcsfák, és zöldségkertek bőséges termésében, aki nem annak érdemes a bőség idején kivárni a megfelelő áru eltennivaló beszerzését.

Mindig a kiváló minőségű termést használjuk, várjuk meg míg gyümölcsök esetén az érettségi foka a legnagyobb. Ilyenkor magas a cukortartalom, a gyümölcsök íze a legfinomabb és legzamatosabb. Zöldségek esetén a zsenge friss terméseket használjuk.

Befőzés, alapanyagok

A befőzés egyik legfontosabb előkészítő művelete, a tárolásra szánt üvegek fertőtlenítése. Akinek van mosogatógépe, egyszerűbb a dolga, egy hosszabb, magas hőmérsékletű programon mossa tisztára az üvegeket. Akinek nincs azok mosogatószeres forró vízzel mossák ki, majd többször öblítsék el. Külön fertőtlenítős szerre nincs szükség.

Már rotyog

A tartósítószer mentes eltevés lényege, hogy a még forrásban lévő dzsemet, lekvárt, paradicsom, vagy pizza szószt töltsük jól zárható üvegekbe, egyszerre csak pár darabba, majd azonnal zárjuk le, és fordítsuk fejre. Ilyenkor a forró töltelék lesterilizálja a zárókupakot, és az üvegben rekedt kevéske levegőt. Gyakorlatilag nem marad benne penészgombacsíra, amitől később meg tudna romlani. Öt perc fajreáállítás elegendő, utána szépen be is sorakoztathatjuk a spájzunk polcaira. Ne feledkezzünk el megjelölni, mi van az üvegben, és melyik évben tettük el. Napfénytől védve, száraz és hűvös helyen tároljuk.

Kész!

Lekvár és dzsem között nagy a különbség

A lekvárfőzés hosszabb időt vesz igénybe, a lényege, hogy a gyümölcsöt nagyon sokáig, állandóan kevergetve főzzük. Ilyenkor a főzés során a felesleges folyadék kipárolog, és saját maga besűrűsödik. A lekvárok készítéséhez, ha a felhasznált gyümölcs elég édes nem szükséges cukrot hozzáadni. A Lekvár állaga sima, nem tartalmaz darabos gyümölcsöket.

Dzsemek készítése egy korszerűbb és gyorsabb eljárás. A gyümölcsöket ha nagyobbak, fel kell darabolni, majd kevés cukor, (én maximum egy kiló gyümölcshöz 20 dkg cukrot használok) össze kell keverni. A főzési idő rövid, gyümölcstől függ. Eper estén 6-7 perc, sárga és őszibarack esetén 15-20 perc. Érdemes pár csepp citromlével, vagy kevéske Étkezési citromsavval beállítani a dzsem savtartalmát. Erre azért van szükség, mert kiemeli a gyümölcsök friss ízét, és elveszi a cukor émelytő hatását, megszépíti a dzsem színét.

Dzsemek készítéséhez használjunk természetes zselésítő anyagot, almapektint. Almából kivont természetes zselésítő anyag lekvárok, dzsemek és zselék készítéséhez. Az almapektin használatával, kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhetnek a dzsemek, így ízük gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodnak a felhasznált alapanyag vitamin és ásványi anyag tartalma.

Nézz körbe a Lekvárosházban, hogy én milyen finomságokat alkottam!