Az ázsiai konyhák egyik legelterjedtebb, legsűrűbben használt konyhai eszköze a wok. Mi a titka a mélyfenekűre kalapált serpenyőben készült ételeknek? Miért is jobb az ebben sütött zöldség?
Ahhoz, hogy egy jó kínai ételt összedobjunk, nem kell sok pénzt költenünk a konyhai eszközökre. Elég ha vásárolunk egy wokot, egy keverőlapátot (ezt általában a wok mellé adják) és egy multifunkcionális, széles pengéjű csapókést. Az, hogy végül mi sül ki belőle, az csupán az alapanyagoktól és a fantáziánktól függ.
Kínai zöldséges csirke wokban

De mi is az a wok?

Egy serpenyő, amiben a kínai konyhatechnológia szerint "dobva-rázva" (stir-frying) sütnek. Készülhet vasból vagy kovácsolt vasból, az alját mélyre és kerekre kalapálják vagy öntik. A legjobb minőségű wok vasból készül, ha már eléggé "be van járatva" és feketére sült az alja, többé nem ragad, nem rozsdásodik. Csak nagyon híg, mosószeres vízzel mossuk ki, majd hagyjuk megszáradni és utána kenjük ki olajjal.

A wokos ételek alapfűszerei a fokhagyma, friss gyömbér és a szójaszósz. Sót nem használnak, mert a szójaszósz önmagában is elég sós.

A wokban nem csak sütni lehet, nagyon jól lehet használni pároláshoz és füstöléshez is. Ha zöldségeket vagy halat szeretnénk párolni, tegyünk a wokba egy rácsot (néhány wokot ezzel együtt árusítanak). Öntsünk az aljába vizet, majd helyezzük a rácsra a feldarabolt zöldségeket, halat. Gyújtsunk alá, majd fedjük le fedővel, vagy takarjuk be jól alufóliával. Körülbelül tíz perc elteltével tálalhatjuk.

A töltött kínai tésztákkal is hasonlóan járjunk el: tegyük a rácsra, majd tízperces párolás-gőzölés után vékony csíkokra felvágott és fokhagymás-gyömbéres olajon megpirított zöldségekkel keverjük össze, majd pár csepp szójaszósszal ízesítsük.

Teával füstölni sem nehéz csirkemellet, rákot vagy akár tofut a wokban. Tegyünk a wok aljába 2-3 evőkanál fekete vagy zöld teafű levelet, majd helyezzünk rá rácsot. A rácsra tegyük egymás mellé a befűszerezett rákokat vagy a felszeletelt tofut. Ha csirkét szeretnénk füstölni, előtte fűszerezzük be, majd kevéske felhevített olajban süssük mindkét odalát elő. Az elősütött darabokat tegyük a rácsra, takarjuk be fedővel, a fedő széleit fedjük be alufóliával, hogy minél kevesebb teafüst távozzék. Gyújtsunk alá, és közepes lángon addig hevítsük a teafű leveleket, míg el nem égnek. Hagyjuk letakarva negyed órán keresztül, majd tálaljuk.

Tanácsok a wokhoz

A frissen vásárolt wok belsejét be kell kenni papírtörlőbe mártott étolajjal, majd alacsony hőmérsékleten ki kell égetni, körülbelül tíz perc alatt. Utána szárazra kell törölni a befeketedett, elégett olajtól. Ezt a műveletet addig kell ismételni, míg a papírtörlő tiszta nem marad.

Az étel gyors elkészítésének titka a jól előkészített alapanyagokban rejlik. A hozzávaló zöldségféléket fel kell vágni 3-4 centiméteres egyforma nagyságú, ceruza vastagságú darabokra. Legyen odakészítve és megtisztítva a fokhagyma és a gyömbér is.

Ha húsos ételt készítünk, a húsokat vágjuk ujjnyi csíkokra, majd keverjünk hozzá egy-két evőkanálnyi szójaszószt és egy-két evőkanálnyi étkezési keményítőt. A keményítőtől sütés közben a hús nem fog levet ereszteni és nem keményedik újra vissza.

Próbáld ki!

A wokot előbb hevítsük fel, ha már majdnem izzik, csak utána öntsük bele az olajat, majd a hozzávalókat. Ne használjunk a sütéshez pirított szezámolajat, chiliolajat, mert ezek hamar elégnek. Használjunk inkább kukorica- vagy földimogyoró olajat.

Ha húsos étel készül a wokban, a hús megpirulását követően ki kell szedni a wokból, majd csak utána kell a zöldségeket megpirítani. A zöldségek megsülése után szabad visszatenni a wokba a húst, ha össze kívánjuk keverni a zöldségekkel.

Ha keményebb zöldségeket is használunk (sárgarépát, zellert, karlábét), akkor ezekkel kell kezdeni a pirítást, majd fokozatosan kell hozzáadni a puhább paprikát, pórét, cukkínit, gombát vagy újhagymát.

Sosem szabad az edényt dörzsölni súrlószerrel, inkább elmosás és száradás után olajjal kell kikenni.