Nyáron egy grillpartin kóstoltam ezt a nem hétköznapi ennivalót. Tengeri spárgának nevezték, utána néztem mi fán is terem.Az növény igazi neve sziksófű, és valójában színe és vékony szárfelépítése hasonlított a spárgához. Az íze viszont nagyon sós, átveszi a termőtalaj sós, jódos ízét.
Sziksófű vagy tengeri sprága
Felhasználása is egyszerű, lehet nyersen kevéske citromlével, olívaolajjal salátának elkészíteni. De hirtelen pár csepp olívaolajon is meg lehet párolni. Izgalmas különlegesség, biztosíthatok mindenkit.

Zöld színű, a Földközi-tenger vizében, vad formájában is megtalálható, valamint konyhakész állapotban is felhasználható, főként saláták, köretek gyanánt használják. Jellegzetes sós íze miatt az Európai konyhákban kevésbé kedvelt és ismert növény, de a keleti területeken annál inkább használatos, napi szinten.

A libatopfélék családjába tartozó sziksófű kb. 10-25 cm magasra is megnövő lágyszárú növény. A faj a tengerparti sós talajban jellemző, de nálunk a Körös-Maros Nemzeti Parkban sós talajában is megnő.