A zöldségek a fogyókúra elengedhetetlen részei. Tele vannak értékes anyagokkal, védik egészséged, felgyorsítják az anyagcserét, és karcsúsítanak. Ismerd meg a legjobbakat!
1. Brokkoli

A Dél-Európából származó brokkoli az ókori rómaiaknak köszönheti nevét, akik már ismerték, és előszeretettel alkalmazták mind táplálkozásukban, mind a gyógyászatban.



A brokkoli értékes A-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin forrás, így erősíti az immunrendszert, védi a csontokat, antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően pedig a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van. C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő; 10 dkg brokkoli a napi C-vitamin szükségleted 147%-át fedezi. Mindemellett nagyon kevés kalóriát tartalmaz; 10 dkg csupán 30 kalóriát, könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően serkenti és felgyorsítja az emésztést, és nem utolsósorban a csipszet legfőbb vitaminforrásunknak tekintő rossz gyerekek ijesztgetésére is kiváló.

2. Cékla

A vérhűsítő céklalé egykor a görögök kedvenc itala volt; nem véletlenül, hiszen az erőteljes színű zöldségnek rendkívül erős regeneráló hatása van.



Rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért - a kutatások szerint segíthet az alkohollal és kábítószerekkel kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, és biztosítja a gyomor egyenletes működését.

3. Fokhagyma

A szíverősítő fokhagymát Egyiptomban egykor szent növényként tisztelték, illetve más ókori népek is varázserőt tulajdonítottak neki. A vámpírok elűzésén kívül használhatod immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes légúti betegségek és a Candida leküzdésére, valamint véralvadásgátló szerként is.



A modern orvostudomány is igazolta, hogy a fokhagyma serkenti az emésztést, méregteleníti a bélrendszert, segíti az epe- és a májműködést, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint az érelmeszesedés ellen is hatásos.

4. Spenót

Nem véletlenül doppingol spenóttal Popey, hiszen a finom zöld növény igazi vitaminbomba: jelentős mennyiségű A-, B-, E- és C-vitamin található benne, valamint a napi K-vitamin szükséglet 460%-át képes fedezni. Bár nem nőnek ki tőle olyan izmaid, amelyeket még a legmegátalkodottabb testnevelő-tanárok sem tudnának kimagyarázni, azonban szabályozza vérnyomásod, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert, serkenti a veseműködést, és antibakteriális hatású. Gazdag vas-, kalcium-, illetve flavonoidforrás; utóbbinak köszönhetően lényegesen hozzájárul a daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez.



A spenótfogyasztás csökkenti vércukorszintedet, a benne található B-vitamin pedig gyorsítja szervezeted szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Rosttartalma szintén serkenti az anyagcserét, illetve nem mellékesen, 10 dkg spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz.

5. Uborka

Míg a cékla a görögök kedvence volt, az uborkát az indiánok eledelének is szokás nevezni. Az uborka mind külsőleg, mind belsőleg nagyon jól alkalmazható a gyulladásos elváltozások kezelésére, valamint jó hatással van a légzőszervekre is.



Kiemelkedő vitamin és ásványi anyag nincs benne, azonban fontos, hogy nagy százalékban vizet, a maradékban pedig rostokat tartalmaz, így nagyon jó hatással van az emésztésre, és megkönnyíti a fogyókúrát is.
Amellett, hogy nyugtatja a beleket, serkenti is az anyagcserét, illetve fogyasztásával könnyen elkerülheted az éhséget.

6. Káposzta

A káposzta jelentős C-vitamin forrás, emellett A-vitamint, B-vitamin komplexet, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint, valamint a szervezet számára fontos klórt, jódot és rostokat is bőven találhatsz benne.



Hatásos a gyulladásos megbetegedések kezelésében, megtisztítja az emésztőrendszert, megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, segít megszüntetni a székrekedést, vízhajtó hatású, valamint csökkenti vércukor- és koleszterinszintedet is. Megerősíti az immunrendszert, ellensúlyozza az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait, a Candida gyógyításának egyik leghatásosabb eszköze, valamint lassítja a karcinogén, vagyis a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, és gátolja a rákos sejtek növekedését is. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz: egy 84 grammos káposzta-adagban csupán 15 kalória található, továbbá 2 gramm szénhidrát, 1 gramm fehérje, viszont szintén 1 gramm rost. Zsírt egyáltalán nem tartalmaz.

7. Sárgarépa

A sárgarépa legrégebbi kultúrnövényeink egyike, a népi gyógyászat pedig évszázadok óta alkalmazza máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak kezelésére, valamint az immunrendszer megerősítésére.



A sárgarépában nagyon sok C-, A- és D-vitamin található, valamint a béta-karotinban leggazdagabb növényünk, így jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megakadályozásában. A répa 3-4%-ban tartalmaz élelmi rostokat, aminek köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.
Felgyorsítja az anyagcserét, meggátolja a káros anyagok felszívódását, méregtelenít, így csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, illetve átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

8. Zeller

Mind a zellergumó, mind a növény szára nagyon finom, ugyanakkor rendkívül egészséges, hiszen a zeller nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, illetve szerves nátriumot.



A fogyókúrádat segítheti étvágycsökkentő, valamint a benne található rostoknak köszönhető emésztésserkentő hatása. Mindemellett segít helyreállítani a vér sav-lúg egyensúlyát, és jól alkalmazható allergia, vérmérgezés és hiperaktivitás ellen is. Ezenkívül fokozza a veseműködést, így vízhajtó hatása is jelentős.

9. Paradicsom

A paradicsom nemcsak jóízű, de talán a legjelentősebb és legegészségesebb zöldségfélénk. Antioxidáns-tartalmáról; likopin és rákmegelőző hatásáról a legismertebb, emellett nagyon jó immunerősítő, elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.



Számos vitamin megtalálható benne, többek között gazdag A-, C- és E-vitaminban. Nagyon jó hatással van a májra, még a legrosszabb állapotából is regenerálja azt. Tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet, valamint nem utolsósorban az emésztést is segíti, részt vesz az anyagcsere-folyamatban, amit oxálsav-tartalmának köszönhetően jelentősen fel is gyorsít.

10. Paprika

A Dél- és Közép-Amerikából származó paprika rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B1- és B2-vitamint, valamint nagyon értékes C-vitamin forrás - ha egy nagyobb piros húsú paprika felét elfogyasztod, máris fedezed szervezeted napi A- és C-vitamin szükségletét. Karotin- és likopintartalmának köszönhetően a paprika jelentős antioxidáns, így csökkentheted vele a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.



A paprika mindemellett kiváló vérkeringés-fokozó, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő és anyagcsere-gyorsító hatásáról is ismert.

Forrás/szerző: Femina.hu