Tökmagot csemegéznek a szarkák a kertemben, de vajon, csak ők szeretik? Utánanéztem, mi jó van a sütőtök magjában. Lehet belőle ropogósra sült csemege, salátákra pirított feltét, olaja pedig levesre csorgatva ízletes. Roppant jó ötletek következnek.

 


Sok sütőtököt készítek mostanában. A magjait nem dobom ki, hanem kiteszem a kertbe, hogy a madarak is csemegézhessenek belőle. Ha madáreleségnek használjuk, nem kell megpirítani, hanem nyersen kell kitenni a madáretetőbe. Reggelente a szarkák reggeliznek belőle.

 

Reggeliznek a szarkák

Nekünk pirítva a legfinomabb csemege. Emlékszem, a nagyszüleim akik állattartással foglalkoztak, ilyenkor ősszel sok marhatököt takarítottak be az állatok etetésére. Mielőtt a vályúba került a tök, kiszedték a magjait és a sparhelt sütőjében megsütötték, és azt fogyasztottuk. A népi gyógyászat szerint sok betegség megelőzésére is szolgált.

Szarkák

Olajtökök a Nyitottkert biogazdaság kertjében

A legfinomabb tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a mag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon szerezhető be. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.

A tökmag a kedvező ásványi-anyag összetétele folytán az egészséges táplálkozás középpontjában került.

Sütőtökös pitére szórva és megsütve is nagyon finom

A tökszeleteket az indiánok megszárították és szőnyegbe fonták. Más fajtákat tűzön sütve fogyasztottak. A gyarmatosítók a tök tetejét levágták, magos belsejét kikaparták, belsejébe tejet, mézet és fűszereket tettek, majd forró hamuban megsütötték. Európában is hamar megkedvelték, édességet, húspótló étkeket egyaránt készítenek belőlük. Nálunk a sült tök, a töltött tök, édességként a tökös-mákos rétes a legismertebb csemege.

Tökmag pitére szórva

Kettévágják, majd kezdődik a magszüret

A tökmagolaj rendszeres fogyasztása férfiak számára különösen ajánlott, mert pozitív hatása a prosztata bántalmakra.

Kenyérrel tunkolva, egészségesen

A tökmag olaja kb. 50%-ban telítetlen zsírsavat tartalmaz, így a legértékesebb növényi olajakhoz tartozik. Megkönnyíti a tápanyagok felszívódását és könnyen is emészthető. Ásványi anyagokból is rengeteget tartalmaz: káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Gazdag még szelénben és E-vitaminban.

Sok mag kell egy liter tökmagolajhoz

Íze igen intenzív, ezért kis mennyiségben salátákat, leveseket csorgassunk meg vele. Pár cseppet tehetünk szendvicskrémekbe, felszeletelt paradicsomra és sajtokra is. A megpirított héj nélküli tökmagot szórjuk a salátánkra vagy keverjük a kenyértésztába.

Fotó: nyitottkert.hu

Kapcsolódó linkek: