Ha kirándulni indulunk, vagy akár csak a strandra megyünk, az első dolog, ami történik velünk, hogy megéhezünk. A fantáziátlan büfékínálat helyett pazar piknikkosarat állíthatunk össze ízletes szendvicsekből, salikból és sütikből.
Hogy ne érjen váratlanul bennünket, s később majd nagyképűen újságolhassuk, hogy "piknikezni voltunk", az előkészületeket nem árt már előző nap délutánján elkezdeni.
A piknikkosár hangulatos és célszerű, ma már rengeteg színben és formában kapható, de csak akkor használjuk, ha a közelbe ugrunk le egy kis dagonyázásra. Ha távolabb kívánkozunk a természetbe, érdemes hűtőtáskába spájzolni a harapnivalót. Ehhez a jégakkukat már előző nap este tegyük a fagyasztóládába, hogy jéggé tudjon dermedni. A kirándulásra szánt itókákat is tegyük be hűtőbe, hogy legyen elég ideje áthűlni. Fontos kellék a dugóhúzó és sörnyitó, ne hagyjuk otthon! A műanyag poharak, evőeszközök is jól jönnek, de szalvéta és alkoholos kéztörlő se hiányozzon. Tegyünk a pakkba kullancsriasztó krémet is! Vasaljuk ki kedvenc abroszunkat, és már nem is marad más hátra, csak a menü összeállítása.
Kezdjük is egy kis rágcsálni való zöldséggel, jól fog esni a szendvicsekhez, de ezt akár már út közben is elkezdhetjük enni, akár vezetés közben is. A kiválasztott zöldségeket mossuk meg, de ha szükséges, tisztítsuk is meg őket. Uborkát, jégcsapretket, színes paprikákat, karalábét, sárgarépát vágjunk ujjnyi csíkokra, majd pakoljuk be vegyesen egy műanyag, jól zárható dobozba. Az a lényeg, hogy minél többfélét aprítsunk fel, mert a színes zöldség kavalkád önmagában, színeivel is kívánatos. Nem kell hozzá semmilyen majonézes-joghurtos öntet vagy mártogató, mert azok a szabadban könnyem megromolhatnak, s csak gondunk lesz vele. Piknikezni viszont azért megyünk, hogy lazítsunk és semmivel se törődjünk az evésen, a beszélgetésen és némi testmozgáson kívül. Megmosott gyümölcsöket is vigyünk az útra, ezeket is célszerű akár már otthon feldarabolni és beletenni egy műanyag dobozba.
Szendvicsekhez vásároljunk vagy süssünk barna, lehetőleg magvas kenyereket vagy péksüteményeket. Legegyszerűbb, ha füstölt szalámit, egészben megsütött pulyka-, sertés- vagy csirkehúst teszünk közé. A pulykát, sertést vagy csirkét dörzsöljük be durvára darált borssal, szórjuk meg sült húsok fűszerkeverékével, tehetünk rá kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot is, majd kenjük be natúr joghurttal. Ettől a sült még puhább, porhanyósabb lesz. Hagyjuk az ízeket összeérni a hűtőben pár órát, majd egy kevéske felhevített olívaolajon mindkét oldalát süssük elő. Forró sütőben 170 fokon 20 perc alatt süssük készre. Ha kihűlt szeleteljük vékonyra, és ezzel töltsük meg a megvajazott péksütiket. Tetejére 3-4 levél jégsalátát tegyünk, majd csomagoljuk be fóliába.
A maradék sültek mellé készíthetünk mentás-sült zöldséges lencsesalátát. A lencsét beáztatás után főzzük meg sós vízben, majd várjunk, míg kihűl. Szűrjük le és tegyük egy salátás tálba. Paprikát, cukkinit, lilahagymát és sárgarépát vágjunk kisebb darabokra, majd olívaolajon, erős lángon pirítsuk meg. A pirítás vége felé adjunk hozzá két gerezd felszeletelt fokhagymát is. Öntsük a lencsére, majd fűszerezzük borssal, citromlével és jócskán összecsapkodott mentalevéllel. Tehetünk bele darált római köménymagot is, csorgassunk rá olívaolajat, és keverjük össze, jól hűtsük le.
A legegyszerűbb és talán a legjópofább megoldás, ha ott a helyszínen készítjük el görögsalátánkat. Ehhez az alapanyagokat már otthon mossuk meg. Paradicsomot, uborkát, lilahagymát, citromot, olívaolajat és egy doboznyi feta sajtot kell a kosárba tenni. Ha megérkeztünk, a családdal közösen kezdjünk neki az aprításnak, úgy a legfinomabb, ha szép nagy darabokban vannak összevágva az összetevői. Ha ez kész, citromlével és olívaolajjal kell megcsorgatni, aztán óvatosan összekeverni. Ha szerencsénk van, még akár a réten vagy erdőben találhatunk vadon élő fűszernövényeket, mentát, kakukkfüvet, oregánót, ezeket is felhasználhatjuk a fűszerezéshez, de csak és kizárólag akkor tegyük ezt, ha százszázalékosan meg vagyunk arról győződve, hogy valóban ezekről a fűszerekről, s nem más, ismeretlen növényekről van szó.
Könnyű nyári kaják
Könnyű nyári csemegét is tudunk varázsolni akár a pusztában is. Nem kell más hozzá, csak sárgadinnye és pár szelet hajszálvékony füstölt sonka. A dinnyét nagyobb darabokra vágjuk, melléje hajtogatjuk a füstölt sonkát, és kész. Jó, ha ezt is azonnal, fogyasztás előtt készítjük, mert a dinnye rövid idő alatt erjedésnek indul, a sonka pedig elázik a cukros létől.
Hasonló üdítő saláta készíthető görögdinnyéből, fetával. A dinnyét nagyobb kockákra kell vágni, feta sajtot kell mellé tenni, majd pár csepp olívaolajjal megcsorgatni. Pál mentalevél is kerülhet a kompozícióra.
Nasiról is gondoskodjunk idejében. A legjobb, ha összedobunk egy tepsi muffint vagy szárazabb, krémes töltelék nélküli sütit. Én a kiránduláshoz müzli szeletet ajánlok. Egy kis lábasban fel kell forrósítani egy kis barnacukrot melasszal, majd belekeverni zabpelyhet, aszalt gyümölcsöket és olajos magvakat. Egy kivajazott tepsibe kell önteni, a tetejét egyenesre eligazítani, majd jól megnyomkodni. Pár óra alatt a hűtőben keményre dermed, majd éles késsel fel kell szeletelni, máris mehet a dobozba.
Itókának készítsünk bodzaitalt. Kiürült ásványvizes flakonba tömködjünk pár ág mentát, citromfüvet és vékonyra felszeletelt citromot. Öntsük rá a bodzaszörpöt, majd hígítsuk fel hideg vízzel, rázzuk jól össze. Ha már kint járunk a természetben, és találunk virágzó bodzát, érdemes begyűjteni, és otthon saját készítésű bodzaszörpöt gyártani. Aki nem veti meg az alkoholt, vihet magával sört, fehér- és rozé bort is.
Ha mindennel kész vagyunk, az ételeket tekerjük be alufóliával, ez védi a korai felmelegedéstől, majd kosárral együtt tegyük a hűtőbe, ha lehet, egész éjszakára. Csak induláskor vegyük ki.
Ne feledkezzünk el a környezetünk védelméről sem, a kiürült flakonokat, csomagolóanyagokat tegyük be egy zacskóba, és itthon fajtánként dobjuk az újrahasznosító gyűjtőedénybe.