Tavasszal és nyáron élvezettel dúskálhatunk a friss, vitaminban gazdag primőr gyümölccsel teli kosarakban. Rá is fér szervezetünkre a vitaminpótlás, hiszen a hosszú téli időszakban igencsak kiéhezett a friss, üde vitamindús gyümölcsökre. A gyümik önmagukban is nagy élvezettel fogyaszthatók, de ha ételeket vagy nyalánkságokat készítünk belőlük, még biztosabb a sikerünk.

Szamóca, vagy más néven földieper, a gyümölcsök királynője. A rózsafélék családjába tartozó, üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi finomságok egyike. Íze a termesztéstől, talajtól és a betakarításkor elért érettségtől függ. Nem hizlaló, kicsi az energiatartalma, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanakkor gazdag C-vitaminban. Egy eperszemen körülbelül kétszáz magot - pontosabban aszmagot - lehet megszámolni. Érdekesség, hogy vadon élő fajtája, az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, levelét gyógyteának is használják. A konyhában jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel is, szereti a citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és a mentát.
Citromfüves, pisztáciás nyalánkság
Tegyünk egy kőmozsárba csokornyi citromfű levelet, adjunk hozzá fél maréknyi pisztácia magot (ne sósat), morzsoljunk rá pár dekányi marcipánt, majd öntsük nyakon egy stampedli narancslikőrrel, fél citrom-, és egy narancs kifacsart levével, majd zúzzuk mártás állagúvá.

Csokis eperszemek
Egy másik, egyszerű csábító praktika, a csokoládéba mártott eperszem, amivel biztosan levehetjük partnerünket a lábáról. Nem kell más, csak egy kis lábas, amibe csokoládét (lehet fehér is) tördelünk. Ezt vízgőz fölé helyezve megolvasztjuk, és eperszemeket mártogatunk bele - tuti a csábítás.

A túrós rétest is meg lehet babonázni a töltelékbe kevert eperszemekkel. Az eperimádók még az elkészült rétest is nyakon önthetik frissen készített szamócaöntettel. Nem kell mást tenni, mint a megmosott szamócára kevéske citromlevet csorgatni, ízesíteni porcukorral vagy mézzel, és mixerben összetörni. Finomlyukú szitán átpasszírozni, és máris mehet tálaláskor a forró rétesre.
