A konyhában jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel is, szereti a citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és a mentát. Szamócareceptek következnek csokival, citromfűvel és túróval.
Tavasszal és nyáron élvezettel dúskálhatunk a friss, vitaminban gazdag primőr gyümölccsel teli kosarakban. Rá is fér szervezetünkre a vitaminpótlás, hiszen a hosszú téli időszakban igencsak kiéhezett a friss, üde vitamindús gyümölcsökre. A gyümik önmagukban is nagy élvezettel fogyaszthatók, de ha ételeket vagy nyalánkságokat készítünk belőlük, még biztosabb a sikerünk.
Epres örömök - kétszáz maggal
Szamóca, vagy más néven földieper, a gyümölcsök királynője. A rózsafélék családjába tartozó, üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi finomságok egyike. Íze a termesztéstől, talajtól és a betakarításkor elért érettségtől függ. Nem hizlaló, kicsi az energiatartalma, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanakkor gazdag C-vitaminban. Egy eperszemen körülbelül kétszáz magot - pontosabban aszmagot - lehet megszámolni. Érdekesség, hogy vadon élő fajtája, az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, levelét gyógyteának is használják. A konyhában jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel is, szereti a citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és a mentát.
Citromfüves, pisztáciás nyalánkság
Tegyünk egy kőmozsárba csokornyi citromfű levelet, adjunk hozzá fél maréknyi pisztácia magot (ne sósat), morzsoljunk rá pár dekányi marcipánt, majd öntsük nyakon egy stampedli narancslikőrrel, fél citrom-, és egy narancs kifacsart levével, majd zúzzuk mártás állagúvá.
Négy tojásfehérjéből, 20 dkg cukorból, 1 teáskanál ecet segítségével verjünk kemény habot. Tegyük egy nyomózsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral borított tepsire tenyérnyi köralakzatokat, úgy hogy a belsejét is töltsük meg habbal. Meleg 120 °C-os sütőben körülbelül egy órán keresztül szárítsuk. Ha elkészült pakoljuk meg eperszemekkel és csorgassuk meg édes pesztóval.
Csokis eperszemek
Egy másik, egyszerű csábító praktika, a csokoládéba mártott eperszem, amivel biztosan levehetjük partnerünket a lábáról. Nem kell más, csak egy kis lábas, amibe csokoládét (lehet fehér is) tördelünk. Ezt vízgőz fölé helyezve megolvasztjuk, és eperszemeket mártogatunk bele - tuti a csábítás.
Epres túrós rétes
A túrós rétest is meg lehet babonázni a töltelékbe kevert eperszemekkel. Az eperimádók még az elkészült rétest is nyakon önthetik frissen készített szamócaöntettel. Nem kell mást tenni, mint a megmosott szamócára kevéske citromlevet csorgatni, ízesíteni porcukorral vagy mézzel, és mixerben összetörni. Finomlyukú szitán átpasszírozni, és máris mehet tálaláskor a forró rétesre.
Rozmaringos cukros szirupban áztatva, fenséges... Egy kis lábasba öntsünk 2 deciliter vizet, tegyünk bele egy pohárnyi cukrot és másfél decinyi tokaji aszút. Fűszerezzük egy vaníliarúddal, pár csepp citromlével, egy ág rozmaringgal és pár levél bazsalikommal. Forraljuk néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a megmosott eperszemeket, és fél óra múlva tálaljuk üvegkelyhekbe.