Csatlakozz te is az ünneplőkhöz az IKEA áruházakban, ahol ízelítőt kaphatsz a hagyományos Szent Iván-éji ételekből és szokásokból, valódi svéd módra!

Kóstolóval és főzési bemutatóval várunk minden kedves vásárlót az IKEA Örs vezér téri áruházában, 2012. június 23-án és 24-én az emeleti konyhaosztályon.

A nyárközép jelentősége

Nem csak a virágokról és az eperről szól. A svéd telek hosszúak és hidegek, és gyakran a sötét napok a tavaszba is belefolynak. Ám amikor végre kisüt a nap, és nyárra mindent felmelegít, elérkezik az ünneplés ideje.

Számos kultúra ünnepli a nyárközepet, de a svédek különös odaadással viszonyulnak az év leghosszabb napjához (ráadásul Svédország egyes északi részein a nap egyáltalán nem nyugszik le).

Midsommar

Bár a hagyomány eredete bizonytalan, a nyárközép ünneplése valószínűleg ősi mezőgazdasági rituálé része volt, amikor az egész falu összegyűlt, hogy üdvözölje a nyarat ‒ a termékenység időszakát. Népszerűsége vetekszik a karácsonyéval, a svéd nyárközép hagyományai nagyon meghatározók.

Midsommar

A nyárközép nemzeti ünnep Svédországban; ilyenkor a családok és barátok összegyűlnek, közösen esznek, isznak, táncolnak, énekelnek és élvezik egymás társaságát. A nyárközepet a június 24-éhez legközelebb eső hétvégén ünneplik, így Szent Iván éje mindig péntekre esik.

Midsommar

Az üzletek és munkahelyek többsége ekkor zárva tart, szabadnapot biztosítva a dolgozóknak. Az emberek a Szent Iván-éjt gyakran vidéki nyaralóikban, városok terein és parkokban összegyűlve ünneplik.

Midsommar

Az egyik legfontosabb hagyomány a Szent Iván-éji oszlop állítása, melyet friss virágokkal és nyírfalevelekkel díszítenek. Szent Iván-éji koszorúk is készülnek. Az emberek fejükön koszorúkkal körbeállják az oszlopot, és egymás kezét fogva táncolnak és énekel¬nek. Ebédre friss svéd epret, pácolt heringet és tejszínes, kapros főtt burgonyát esznek, kísérőként bodzaszörpöt és sokféle snapszot fogyasztanak. Egy kis romantika és mágia is belengi az ünnepet. A szájhagyomány szerint, ha egy lány hétféle virágból kötött csokrot tesz a párnája alá lefekvés előtt, megálmodja jövendőbeli partnerét. Manapság már a fiúk is gyakran kipróbálják, de te magad is tesztelheted, hogy lásd, valóban működik-e.

Midsommar

És végül, de nem utolsósorban, habár ebben az időben rendszerint esik az eső, az sem tudja elrontani az ünneplők jókedvét!

Foglalj helyet!

Lakomára fel!

A nagy ünnepek alkalmával a svédek nagyon hosszú étkezőasztalok körül szeretnek mulatni. Használd például a NORDANÖ meghosszabbítható asztalt, hogy elég helyetek legyen. Díszítsd, és egyúttal meg is véded az asztalokat a kilöttyent italtól, ételtől asztalterítővel vagy méteráruból készült asztali futóval. Bármelyik székre leülhetsz, lehet ROXÖ vagy REIDAR, mind vidám színekben pompáznak és könnyűek. Továbbá kényelmesek is, ami nagyon fontos tulajdonság a hosszúra nyúló lakoma alkalmával. Ne feledkezz meg a gyerekszékekről sem! Miután a második adag desszerttel is végeztél, ne felejtsd el tető alá vinni a beltéri bútorokat, mielőtt elnyom az álom!

Szent Iván-éji menü

Hozzávalók és receptek

Minden ünnepnek megvan a maga kedvelt fogása, nincs ez másképp a nyárközéppel sem. Az IKEA áruházak Svéd Finomságok Boltjában szinte mindent megtalálsz, ami egy Szent Iván-éji büféasztal fogásaihoz kellhet (a friss hozzávalókat leszámítva, mint az eper és az újburgonya). Az első és legfontosabb, a hering. Keresd a „sill" kifejezést a termék-nevekben. A „Matjessill" a svédasztal egyik legfontosabb étele, nyers hering enyhe ecetes lében. Ne felejtsd el a kétszersültet vagy „knäckebröd"-öt sem a heringhez és a sajthoz. Habár a húsgolyó és a lazac nem tipikus Szent Iván-éji étel, mégis vásárolj egy-egy csomaggal belőlük, gondolva azokra, akik nem igazán rajonganak a heringért.

Italokért nem is kell tovább menned a kávénál és a bodzaszörpnél, így az egész napos ünneplésre is marad energiád! (Vagy az igazi svéd Szent Iván-éjhez híven, ragadj snapszos poharat és énekelj el egy-két pálinkanótát.) Az előkészületekhez íme, egy recept:

„Sillmacka" recept

A „sillmacka"-t (heringes szendvics) minden svéd ismeri, előételként, két fogás közötti falatként vagy ön¬magában fogyasztva is remek választás a svédasztalon.

Hozzávalók (4 főre):
- egy szelet kenyér, lehetőleg házi rozskenyér vagy hasonló magvas kenyér
- vaj
- 3-4 darab bármilyen hering
- egy közepes vagy keményre főtt tojás szeletelve
- tejföl
- aprított metélőhagyma

Így készül:

Midsommar

Nem lehet elrontani! Vajazd meg a kenyeret. Tornyozd fel a tojásszeleteket és a heringet, majd a tetejére kanalazz tejfölt. Szórd meg aprított metélőhagymával. Készen is van!