A sárgarépa nem csak a húsleves egyik zöldsége. Próbáljátok ki a kókuszos kuglófot úgy, hogy a tésztájába sárgarépát reszeltek. Na, most nézzetek egy nagyot, mozi van! >>>VIDEÓ>>>

Ha szívesen feldobnád a szokásos ünnepi menüt valami egészen különlegessel, akkor láss neki! Attól nem kell félned, hogy amikor két kemény óra munkája töpped össze ehetetlen masszává egy pillanat alatt, ahogy kiveszed a sütőből életed első, és egyben utolsó kuglófját. Most megmutatom, hogyan kell különlegesen finom és egyszerű kuglófot készíteni, répából és kókuszból.



Kuglófunk egyik alapanyaga a kókuszdió




Kókuszos répakuglóf

Hozzávalók:

28 dkg liszt
28 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
2 dl (Bertolli) olívaolaj
és egy jó adag bátorság.



Tegyük egy keverőtálba a cukrot, az egész tojásokat, a reszelt sárgarépát, a sót, majd reszeljük rá egy citrom héját és öntsük bele az olívaolajat. Jól keverjük össze. Egy másik edényben készítsük el a liszt-sütőpor-kókuszreszelék keveréket. Kis adagokban adjuk hozzá a tojásos alaphoz, közben alaposan dolgozzuk össze.
Az így elkészített masszát tegyük egy olívaolajjal kikent és liszttel megszórt kuglófformába, majd előmelegített sütőben, 140-150 fokon süssük legalább 40 percig. Mielőtt kivennénk, végezzünk sütéspróbát: szúrjunk a tésztába egy hurkapálcát, és ha nem ragad rá a massza, biztosak lehetünk hogy teljesen átsült a kuglóf.
Porcukorral megszórva tálaljuk, ínyencek mentás vaníliafagyit vagy csokoládéöntetet is tehetnek mellé. Jó étvágyat!

A videót a LIONS Média készítette.

Kaldeneker György

2008. március 2.