Néha az ember zavarba jön, ha olívaolaj vásárlás közben az üvegek cimkéin ezeket a feliratokat látja: extra szűz, szűz, hidegen sajtolt, extra vergine, pomage, sansa. Útmutató következik olívaolaj fogalmak között.


Mi a különbség az olívaolaj és az extra szűz olívaolaj között?

Különböző típusú olajokat lehet olajbogyóból kinyerni és természetesen mindegyiknek saját neve van. A minőségüktől függően megkülönböztetjük egymástól azokat az olívaolajokat, amelyeket a préselés után azonnal fogyaszthatunk, és azokat amelyek utólagos feldolgozást igényelnek.

olivaolaj


Az olívaolaj sajtolásakor nyert olajokat extra szűz, szűz és lampante" olívaolajok osztályába soroljuk.

Extra szűz: közvetlenül olajbogyókból kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított, egyszerű szűrés után azonnal palackozott első osztályú olívaolaj. Magas minőségű, természetes termék.

Szűz: közvetlenül olajbogyókból kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított olívaolaj. Minősége gyengébb az extra szűzénél.

Lampante (Sansa, Pomace): az olajbogyó sajtolását követően visszamaradó olíva-olajpogácsából vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják, hogy a savasságát csökkentsék, valamint eltávolítsák a kellemetlen szag-,íz és színanyagokat. Ezután szűz vagy extra szűz olívaolajjal keverik (jellemzően 1%-nyival), hogy olívaolaj megnevezéssel palackozhassák. A kereskedelemben gyakran az "olíva-olajpogácsából készült olaj" megnevezést viseli.

Hogyan ismerhetem fel az extra szűz olívaolajat?

Számos analitikai mutató létezik, amelyeket sajnos csak szakértők tudnak megmérni és értékelni (például: savasság, peroxidszám). Ugyanakkor a jó és a rossz olívaolajok között különbséget lehet tenni két egyszerű érzékszervi vizsgálat segítségével: illat- és íz-teszttel.

Filmet nézhetsz angol nyelven, hogyan is tesztelik az olívaolajat

Illat-teszt: az első értékelés mindig a szaglószervi érzékelés, amely lehetővé teszi olyan aroma jellemzők érzékelését, mint például a gyümölcsös jelleg, vagy a zöldfűszeres, magvas illatok - az articsóka, paradicsom, gyógynövények, mandula - `jelenléte`. Ugyanakkor érezhetővé válnak az olajhibák is (ilyen például az avas illat vagy az erjedési tökéletlenségek).

Íz-teszt: a második értékelés célja egyrészt a szaglószervi érzékelés megerősítése, másrészt, pedig a kesernyés és fűszeres jelleg behatárolása.