Apukám semmit sem bíz a véletlenre. Ebben az évben a három bokor cukkini helyett hetet ültetett. A gondoskodásnak meg lett termése, napi egy taliga cukkini.
Elgondolkodom azon, milyen jó lenne ezekből a friss és zsenge zöldségből fogyasztani télen is. Sajnos az éghajlatunk ezt nem teszi lehetővé. Ilyenkor nyáron a dömping közepén kell megbirkóznunk a hatalmas terméssel. Pár tipp mire is használható a cukkini.
Citromos borjúval töltött cukkinik
Hozzávalók: 6 db alma formájú cukkíni, 30 dkg darált borjúhús, 2 db zsemle, 1 dl tejszín, 1 db citrom lereszelt héja, só, darált bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl tej, 2 evőkanál olívaolaj.
Vágjuk le a cukkinik tetejét, majd teáskanál segítségével vájjuk ki a közepét, és daráljunk rá borsot.
Tegyük a darált borjúhúst egy tálba, tegyük hozzá a tejbe beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket. Fűszerezzük darált borssal, a citrom lereszelt héjával, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével. Öntsük hozzá a tejszínt, majd jól dolgozzuk össze.
Töltsük meg a húsos masszával a kivájt cukkiniket, a levágott tetejét helyezzük vissza. Tegyük olívaolajjal kikent tűzálló tálba, öntsünk alá pár deciliternyi vizet, majd fedjük be jól alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és pároljuk 35-40 percen keresztül. Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le a fóliát róla, és süssük még öt percig.
Körítésnek kapor vagy snidlingmártást készítsünk hozzá. Egy kis lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá 2 evőkanálnyi lisztet, keverjük jól össze, majd engedjük fel 3 deciliternyi meleg tejjel. Ha szükségesnek látjuk, még hígíthatjuk tejjel. Sóval, összevágott kaporral, vagy snidlinggel, kevéske őrölt fehérborssal és citrom levével ízesítsük. Egy deciliternyi tejszín hozzáforralásával még krémesebbé tehetjük.
További ötletek
Finom köret cukkiniból
http://kaldeneker.hu/receptjeim/koretek/bukszabarat-korites-zsenge-cukkinibol.html
Lasagne
http://kaldeneker.hu/receptjeim/sos-tesztak/138-cukkinis-lasagne.html
Pesztóval levesnek
http://kaldeneker.hu/receptjeim/levesek/pesztos-cukkinileves-pikansan-bazsalikomos.html
Sütinek sem piskóta
http://kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/cukkinis-sutemeny-zokdsegbol-finom-desszert.html
Savanyítani is lehet