A padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék családjába, a csucsor nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 6 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
- 20 dkg vöröshagyma
Feltéthez:
- 2 db kisebb padlizsán
- 2 fej fehér édes hagyma
- 3 szem paradicsom
- 4 evőkanál padlizsánkrém
- só, darált bors
- 10 dkg kecskesajt
- 2-3 ág friss oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
Szeleteljük fel vékony körülbelül fél centis szeletekre a padlizsánt, majd forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a padlizsánszeleteket, daráljunk rá borsot, szórjuk meg sóval és tépkedjünk rá az oregánólevelekből. Állandóan kevergetve addig pirítsuk, míg a padlizsán puha és szaftos nem lesz. Ha elkészült, vegyük ki a serpenyőből. Öntsünk még egy evőkanálnyi olívaolajat a serpenyőbe, és tegyük bele a szintén fél centis szeletekre felvágott hagymát, erős lángon pirítsuk mindkét oldalát egy-egy percig. A hagymakarikákat ne csak egyszer fordítsuk meg, vigyázzuk ne essen szét.
A tésztához öntsünk 125 ml langyos vizet egy kis edénybe, tegyünk hozzá egy csipetnyi cukrot, sót, morzsoljuk bele élesztőt, csorgassuk bele a maradék olajat, majd keverjük jól össze. Tegyük langyos helyre és futassuk fel 15 perc alatt.
Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, öntsük rá a kovászt, adjuk hozzá a megpirított hagyma felét, majd dagasszuk lágyabb kenyértésztává. Takarjuk be konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd formázzunk belőle fél maréknyi gombócokat. Nyújtófával nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd helyezzük egy sütőlapra.
Kenjük meg alaposan a kinyújtott tésztát padlizsánkrémmel, majd osszuk el a tetején először a megsütött padlizsánszeleteket, tetejére tegyük a sült hagymakarikákat, és a paradicsomszeleteket. Szórjuk meg oregánólevelekkel, és osszuk szét a tetején a vékonyra felszeletelt kecskesajtot.
Tegyük előmelegített forró 180 fokos sütőbe, és süssük körülbelül 15-20 percen keresztül. Ha elkészült, még melegen vágjuk kisebb darabokra, tegyük nagy tányérokra, melléje friss és ropogós salátaleveleket, vagy bazsalikomlevéllel ízesített paradicsomsalátát tálaljunk.
A padlizsánkrém helyett megkenhetjük a pizzatésztát bazsalikompesztóval vagy paradicsomszósszal is.