Ez a tésztaétel a hagyományos magyar konyhát, a zöldségek a mediterrán ízeket idézik.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 6 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
- 20 dkg vöröshagyma
Feltéthez:
- 2 fej lilahagyma
- 4-5 szem paradicsom
- 4-5 szem gomba
- 1 kisebb darab cukkini
- 1 ág friss oregánó
Szeleteljük fel fél karikákra a megtisztított hagymát, majd forrósítsunk fel 4 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben és pároljuk meg benne a hagymakarikákat.
Öntsünk 125 ml langyos vizet egy kis edénybe, tegyünk hozzá egy csipetnyi cukrot, sót, morzsoljuk bele az élesztőt, csorgassuk bele a maradék olajat, majd keverjük jól össze. Tegyük langyos helyre és futassuk fel 15 perc alatt.
Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, öntsük rá a kovászt, adjuk hozzá a megpirított hagyma felét, majd dagasszuk lágyabb kenyértésztává. Takarjuk be konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd formázzunk belőle fél maréknyi gombócokat. Nyújtófával nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd helyezzük egy sütőlapra. Tetejére tegyünk a megpirított hagymából, szeletelt paradicsomból, lilahagymából, cukkiniből és gombából. Tépkedjünk rá oregánóleveleket, majd pár perc kelesztés után tegyük forró, 180 fokos sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre.
Friss ropogós salátalevelekkel és bazsalikomos paradicsomsalátával tálalhatjuk.