Nem tudom, létezik-e ember, aki nem kedveli a frissen kisült ropogós pogácsákat. Én bevallom, odavagyok érte.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál só

Juhtúrós pogácsa

Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Késsel apró darabokban faragjuk bele a jéghideg vajat, és morzsoljuk rá a juhtúrót. Kezünkkel addig morzsoljuk, míg a vaj és a túró kis darabokra nem esik szét. Utána csorgassuk rá a tejszínt, és gyúrjunk belőle kemény tésztát (ha szükséges, öntsünk még hozzá tejszínt vagy tejfölt). Gyúrjuk a tésztát cipóformára, nyújtófával lisztezett deszkán nyújtsuk ki másfél-két centis vastagságúra, majd hajtsuk a közepénél össze. Újra nyújtsuk ki, és a hajtogatást, nyújtást ismételjük meg még kétszer. Tegyük az összehajtott tésztát egy nagy tányérra, fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe pár órára pihenni.

Juhtúrós pogácsa

Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a pogácsatésztát másfél centi vastagságúra, tetejét éles késsel vagdossuk be, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tegyük egymás mellé sütőlemezre, kelesszük még húsz percig, utána forró, 160-170 fokos sütőben süssük aranysárgára.