A legegyszerűbb salátaöntet, amikor a ropogós leveleket megcsorgatjuk finom olívaolajjal és balzsamecettel. Most pár gyorsan elkészíthető salátára való öntet receptje következik.
A saláta lelke a jól elkészített dresszing. Ezzel tudjuk változatossá tenni a salátánk alapjául szolgáló zöld és különböző színű és fajtájú salátának való növényt. Az olívaolaj alapú önteteket a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, hogy az összes alapanyagot beletesszük egy kisebb lekváros üvegbe, jól lezárjuk és összerázzuk. Így az olaj és a többi folyadék összesűrűsödik, és ezáltal egy sűrűbb, jobban a levelekre tapadó öntetet tudunk készíteni.
Vérnarancsöntet
Az öntethez egy vérnarancs levét préseljük ki, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Adjunk hozzá egy fél evőkanálnyi mustárt , 1,5 dl hidegen sajtolt olívaolajat, fél citrom levét, egy teáskanálnyi mézet, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk össze.
Almás öntet
Az öntethez hámozzunk meg egy almát és finomlyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük egy kis tálba, öntsünk rá 0,5 dl almaecetet, csipetnyi sót, kevéske őrölt fehérborsot, egy teáskanálnyi mézet, 1,5 dl olívaolajat. Keverjük jól össze, majd ezzel csorgassuk meg a salátánk tetejét.
Avokádós öntet
- 1 db avokádó
- 1 db zöldcitrom
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, darált bors,
- 2 evőkanál joghurt
Vágjuk kétfelé az avokádókat, vegyük ki a magját, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálba, csorgassuk meg a zöldcitrom levével, kanalazzuk rá a joghurtot, csepegtessünk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, sózzuk meg, majd villával alaposan törjük össze. Sült csirkével feldobott salátához nagyon finom.
Tormás-juharszirupos salátaöntet
- 2 evőkanál tiszta juharszirup
- 1 evőkanál reszelt torma
- 4 evőkanál vörösborecet
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
Az alapanyagokat tegyük egy jól zárható lekváros üvegbe, majd jól rázzuk össze. Grillezett lazacból készült salátához nagyon finom.
Narancsos salátaöntet
- 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
- 4 evőkanál narancslé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 evőkanál narancslekvár
- fél citrom leve
- só, őrölt bors
Egy befőttes üvegbe tegyük az olívaolajat, öntsük rá a narancslevet, narancslekvárt, mustárt, reszelt narancshéjat, citromlevet, kevéske sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd rázzuk jól össze. Ha a narancslekvár darabos, tartalmaz nagyobb darab narancshéjakat, az egészet tegyük egy nagyobb befőttesüvegbe, és kézi mixerrel pürésítsük le. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Friss és ropogós salátalevelekhez, párolt spárgához, sajtokhoz nagyon finom. Grillezett lazachoz, csirkéhez vagy pulykához, fogyasztásakor megcsorgatva remek kombináció.
Vörösáfonyás salátaöntet
- 2 evőkanál vörösáfonya-lekvár
- 2 evőkanál erdei bogyósgyümölcs-ecet
- kevéske darált bors
- 2 dl olívaolaj
- fél teáskanál só
Tegyünk az olívaolajat egy befőttes üvegbe, csorgassuk hozzá a gyümölcsecetet, kanalazzuk bele a vörösáfonya-lekvárt, daráljunk hozzá kevéske feketeborsot, csipetnyi sóval ízesítsük, majd zárjuk le az üveget, és mintha shéket készítenénk, jó alaposan rázzuk össze.