A koriander a thai konyha petrezselyemzöldje. Van, aki szereti, és van, aki ki nem állhatja az ízét. Köztes megoldás nem létezik.

A friss koriander legjobban a büdösbogár szagára emlékeztet. Íze viszont fenséges. Egyik meghatározó fűszernövénye főként a thai és délkelet-ázsiai konyhának. Nagyon könnyen termeszthető, elég ha vásárolunk a boltban egy zacskó egész koriandermagot, és elszórjuk a veteményeskertbe. Pár hét múlva szüretelhetjük aromadús leveleit.

Koriander chutney

Koriander chutney

Hozzávalók:

  • 2 nagy csokor friss korianderlevél
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 db zöldcitrom, só
  • 1 evőkanál méz
  • darált bors
  • chili paprika
  • 1 diónyi friss gyömbér
  • fél fej lilahagyma

 Koriander chutney

Vágjuk össze a koriandert, nem kell túl finomra. Tegyük egy tálba, majd reszeljük rá a meghámozott gyömbért, a zöldcitrom héját. Tegyük hozzá az apró kockákra felvágott lilahagymát, sózzuk, ízesítsük citromlével, mézzel, és daráljunk rá borsot. Kanalazzuk rá a joghurtot, tegyük bele a kókuszreszeléket, és annyi felkarikázott friss chili paprikát, amennyit még elbír a szervezetünk. Jó alaposan keverjük össze, és felhasználásig tartsuk a hűtőben.

 Koriander chutney

Én grillezett báránybordák mellé készítettem, de bármilyen grillpecsenye, sajt vagy zöldség remek kiegészítője lehet. Fóliába betekert és megsütött krumplik tetejére is kanalazhattok belőle.

Sajnos ezt a chutney-t mindig frissen kell készíteni, nem lehet télire elspájzolni.

 Koriander chutney