A koriander a thai konyha petrezselyemzöldje. Van, aki szereti, és van, aki ki nem állhatja az ízét. Köztes megoldás nem létezik.
A friss koriander legjobban a büdösbogár szagára emlékeztet. Íze viszont fenséges. Egyik meghatározó fűszernövénye főként a thai és délkelet-ázsiai konyhának. Nagyon könnyen termeszthető, elég ha vásárolunk a boltban egy zacskó egész koriandermagot, és elszórjuk a veteményeskertbe. Pár hét múlva szüretelhetjük aromadús leveleit.
Koriander chutney
Hozzávalók:
- 2 nagy csokor friss korianderlevél
- 1 pohár natúr joghurt
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1 db zöldcitrom, só
- 1 evőkanál méz
- darált bors
- chili paprika
- 1 diónyi friss gyömbér
- fél fej lilahagyma
Vágjuk össze a koriandert, nem kell túl finomra. Tegyük egy tálba, majd reszeljük rá a meghámozott gyömbért, a zöldcitrom héját. Tegyük hozzá az apró kockákra felvágott lilahagymát, sózzuk, ízesítsük citromlével, mézzel, és daráljunk rá borsot. Kanalazzuk rá a joghurtot, tegyük bele a kókuszreszeléket, és annyi felkarikázott friss chili paprikát, amennyit még elbír a szervezetünk. Jó alaposan keverjük össze, és felhasználásig tartsuk a hűtőben.
Én grillezett báránybordák mellé készítettem, de bármilyen grillpecsenye, sajt vagy zöldség remek kiegészítője lehet. Fóliába betekert és megsütött krumplik tetejére is kanalazhattok belőle.
Sajnos ezt a chutney-t mindig frissen kell készíteni, nem lehet télire elspájzolni.