Igazi kiadós és pikáns leves gombóccal együtt főzve. Érdemes nagyfazékkal készíteni belőle, hogy másnapra is maradjon.
Hozzávalók:
- 50 dkg báránycomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej karalábé
- 1 pohár tejföl
- 2 teáskanál tárkony
- 1 szál petrezselyemgyökér
- só, darált bors
Gombóchoz:
- 1 db nagyobb méretű burgonya
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál liszt
- kevéske őrölt szerecsendió
- só
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk addig, míg üveges lesz, utána adjuk hozzá a kis kockákra felvágott bárányhúst. Daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval és fűszerezzük tárkonnyal. Lefedve addig pároljuk, míg a saját levét elfővi. Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a kis kockákra összevágott karalábét. Öntsünk annyi vizet alá, hogy épp ellepje, és addig pároljuk, míg a hús puha lesz. Öntsük fel másfél liternyi vízzel, forraljuk jól össze.
Amíg a leves rotyog, egy kis lábasban főzzük puhára a meghámozott burgonyát, majd szűrjük le, és törjük össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztet és kevéske őrölt szerecsendiót. Dolgozzuk össze, majd a forrásban lévő levesbe gombócozzuk. Ha felforrt, kevéske levessel elkevert tejföllel tegyük még pikánsabbá.
Elkészíthetjük kecske-, vadmalac- vagy akár marhahúsból is.