A hagyományos, magyaros gombaleves rajongóinak is érdemes kipróbálni ezt az ázsiai ihletésű, fűszeres fogást.
Hozzávalók:
- 10 dkg laskagomba
- 15 dkg shiitake gomba
- 10 dkg apró szemű barna csiperkegomba
- féldiónyi friss gyömbér
- 3 szál újhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz
- darált bors
- kevéske chili paprika
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 db bio zöldségleves kocka
- 1 maréknyi szójacsíra
- 1 evőkanál olíva- vagy szezámolaj
Mossuk meg alaposan a gombákat, a laskagombát vágjuk ujjnyi csíkokra. Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, legjobb, ha teflonbevonatú lábast használunk, majd adjuk hozzá a gyufaszál vékonyságúra felaprított gyömbért. Pároljuk egy percig, majd tegyük hozzá a jól lecsepegtetett gombákat. Erős lángon állandóan kevergetve süssük.
Vigyázzunk, ne pároljuk sokáig, mert akkor nagyon összeesik és rágós lesz! Ha már jól étforrósodott, csorgassuk meg a szójaszósszal, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adjuk hozzá a leveskockát, daráljunk rá borsot, karikázzunk bele néhány szelet chili paprikát, majd főzzük még öt percig.
Ha elkészült, pár kanál hideg vízzel keverjük el az étkezési keménytőt, majd sűrítsük be vele a levest, utána adjuk hozzá a felcsíkozott újhagymát és a szójacsírát. Forraljunk rajta még egyet, majd tálaljuk leveses tálakba.