Ezt a levest Norvégiában készítettem először. Vizeik gazdagok rákokban, én sem sajnáltam belőle.
Ezzel a tartalmas levessel akár egy szelet kenyér társaságában jóllakhatunk. Nálunk beszerezhető garnélarákokból könnyen elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 30 dkg koktélrák
- 3 szál angolzeller
- 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika
- 3 szál újhagyma
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 db zöldségleves kocka
- fél citrom leve
- 1 csokor kaporlevél
- só, darált bors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát. Forrósítsuk addig, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd.
Tegyük hozzá a felszeletelt zellerszárat, a kis darabokra felvágott paprikát, a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig, utána öntsük fel kétliternyi vízzel. Ízesítsük leveskockával, sóval, fűszerezzük darált borssal és összevágott kaporlevéllel. Közepes lángon főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd öntsük hozzá a tejszínt és a citromlevet.
Tegyük bele a koktélrákot, forraljunk rajta egyet, majd azonnal tálaljuk. Vigyázzunk, a rákkal ne főzzük, mert megkeményedik. Tálaljuk levesestányérokba, melléje fokhagymát pirítóst vagy baguette-et kínáljunk.