A következőkben egy finom fűszeres-körtés recepttel lepem meg olvasóimat.

 Körtekrémleves

Hozzávalók:

  • 5-6 db érett körte
  • 2 fahéjrúd
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • fél citrom leve
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész vaníliarúd
  • csipetnyi só
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

Tegyük egy kisebb lábasba a fahéjrudat és a szegfűszeget. Öntsünk rá egy liter vizet, és lassú lángon főzzük tíz percig.

A fűszeres levet öntsük át egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott körtét, öntsünk rá annyi vizet, hogy duplán ellepje.

A vaníliát hosszában vágjuk kétfelé, kaparjuk a kis magokat a levesbe, és a kikapart vaníliát is dobjuk bele. Ízesítsük sóval, citromlével és cukorral, majd kis lángon főzzük tíz percig.

Ha megfőtt, hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be, öntsük hozzá a tejszínt, majd forraljuk jól össze.

Langyosan tálaljuk tálkákba vagy üvegpoharakba, tetejére reszeljünk zöldcitrom-héjat, és friss mentaággal dekoráljuk.