Nincs is annál jobb, amikor a szaftosan érett őszibarackból készítünk jéghideg frissítő levest. Akár desszertként vagy reggelire egy marék müzlivel is elkortyolgathatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg érett őszibarack
- 2 db egész fahéj
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 db vaníliarúd
- 1 csipetnyi só
- fél citrom leve
- 2 dl tejszín
- 5-6 evőkanál cukor
- fél csomag főzhető vaníliás pudingpor
Hámozzuk meg a barackokat, majd vágjuk apró kockákra. Tegyük egy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Tegyük hozzá az egész fahéjdarabot, a szegfűszeget és a félbevágott vaníliarudat. Ízesítsük sóval, cukorral és citromlével. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd vegyük ki a levesből a fahéjat, szegfűszeget és a vaníliát.
Keverjük el csomómentesre a vaníliás pudingport, majd ezzel sűrítsük be a baracklevest.
Öntsük bele a tejszínt, majd forraljuk még két percig.
Állítsuk a leveses fazekat hideg vízbe, és ha már lehűlt, tegyük a hűtőszekrénybe.
Jéghidegen leveses csészékbe tálaljuk, akár egy-egy gombóc vaníliafagylalttal tehetjük még dermesztőbbé.