Próbáld ki a céklát levesként. Igazi őszi-téli recept!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 5 szál zellerszár
- 3-4 db savanykás alma
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 liter zöldségleves alap (lehet kockából)
- 1 db citrom
- 70 dkg főtt cékla
- 2 dl tejszín
- só, bors
- olívaolaj
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük bele a finomra összevágott hagymát és a csokorba kötött kakukkfüvet. Pároljuk pár percig, utána tegyük hozzá a felvágott zellerszárat és három meghámozott és kimagozott almát. Pár perc párolás után öntsük fel az alaplével, majd főzzük húsz percig.
Öntsük hozzá a tejszínt, tegyük bele a kis kockákra felvágott céklát és pár csepp citromlevet. Forraljuk fel, majd kézi mixerrel pürésítsük jól össze. Azonnal hűtsük le jól, mert melegen elmegy a cékla szép színe.
Tálalás előtt forrósítsuk fel, majd tálaljuk tányérokba vagy csészékbe, és a tetejére frissen reszeljünk az almából.