A házikenyérsütés szerelmeseinek. Rozsos zsemlék, ropogós tökmaggal a tetejükön. Érdemes belőle jó nagy adaggal készíteni, és a felesleges mennyiséget lefagyasztani.

Hozzávalók:

  • 350 gr búzaliszt
  • 150 gr rozsliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 15 dkg tökmag

Tökmagos-rozsos zsemlék 

Tegyük egy keverőtálba a liszteket, fele mennyiségű tökmagot, a szárított élesztőt, sót és a cukrot. Elektromos dagasztóval kezdjük el keverni, közben kis adagokban adjunk hozzá langyos vizet. Csak annyi vizet tegyünk a liszthez, hogy kemény kenyértésztát tudjunk dagasztani. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával és kelesszük addig, még kétszeresére dagad.

 Tökmagos-rozsos zsemlék

Kelesztés után borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Vágjuk körülbelül nyolc centis kockákra, majd nedvesítsük be az egyik oldalát vizes szalvétán. A nedves oldalát tegyük egy tökmaggal teli tányérba, majd rakjuk sütőlapra. Hagyjuk még kelni további 10 percig, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 30-35 perc alatt ropogós pirosra.

 Tökmagos-rozsos zsemlék