Továbbgondoltam egy kenyérkeveréket. Tettem hozzá almát, mézet, kakukkfüvet. Az eredmény önmagáért beszél!

Hozzávalók:

  • 1 kg vörösáfonyás rozskenyérkeverék (az IKEA Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod)
  • 1 evőkanál méz
  • 3 dl almalé
  • fél teáskanál kakukkfű
  • 10 dkg aszalt alma
  • 2 evőkanál olívaolaj

 Almás-vörösáfonyás kenyér

Tegyük egy dagasztótálba a vörösáfonyás kenyérkeveréket, adjuk hozzá a zacskó tetején lévő szárított élesztőt, szórjuk bele a kakukkfüvet, és a kis kockákra felvágott aszalt almát. Csorgassuk rá a mézet, olívaolajat és az almalevet. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd kis adagokban öntsünk hozzá 3 dl langyos vizet. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától el nem válik. Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le fóliával és várjuk míg kétszeresére dagad.

 Almás-vörösáfonyás kenyér

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk négyfelé. Sodorjunk belőle négy kis cipót, tegyük egy sütőlapra, tetejét vágjuk be néhányszor, és kelesszük még legalább 15 percig. Tegyük előmelegített sütőbe, és 190 fokon süssük 40-45 percig.

 Almás-vörösáfonyás kenyér

Készülhet belőle zsemle is, a másfél centi vastagságúra kinyújtott kenyértésztát szaggassuk ki nagyszájú pohárral, majd tegyük egy sütőlapra. Negyed óra kelesztés után süssük meg forró, 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt.

Hasonlóan készíthetünk ebből a kenyérkeverékből olajbogyós-rozmaringos kenyeret is. A kenyértésztába dagasszunk összevágott friss rozmaringot és egy maréknyi olajbogyót, és csorgathatunk hozzá pár evőkanálnyi olívaolajat.