Nem kell lemondani a fogyókúráról azoknak sem, akik szeretik a frissen sült kenyeret. Egy dolgot kell csak figyelmünkben tartani, a mértékletességet!
A mediterrán ízeket magában foglaló kenyér tésztáját keverve, teljes kiőrlésű liszttel és sima búzaliszttel készítettem. A tölteléke pedig finom feta sajt, napon szárított paradicsom, olajbogyó és rengeteg friss fűszernövény. Remek vendégváró csemege grillpartikon.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 evőkanál méz
- 1 csomag szárított élesztő
- 25 dkg búzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Töltelékhez:
- 15 db napon szárított paradicsom
- 20 dkg feta sajt
- 1 marék fekete olajbogyó
- 3 szál újhagyma
- 1 csokor friss oregánó
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 3 evőkanál olívaolaj
- darált bors
Tegyük egy dagasztó edénybe a liszteket, adjuk hozzá a sót, mézet, szárított élesztőt és a búzadarát. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassunk hozzá 2.5 dl langyos vizet, két evőkanál olívaolajat és egy evőkanál mézet. Pár percig keverjük, majd takarjuk le az edényt, és langyos helyen kelesszük kétszeresére.
A töltelékhez tegyük egy tálba az összekockázott feta sajtot, a beáztatott és szintén feldarabolt aszalt paradicsomot, a kimagozott olajbogyót, az felaprított petrezselyem zöldjét, oregánót és az újhagymát. Daráljunk rá borsot, csorgassuk hozzá az olívaolajat, és óvatosan keverjük össze.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki újnyi vastagságú, téglalap alakú formára, majd osszuk el rajta a töltelék felét. Göngyöljük fel, mint egy kalácsot, végeit nyomkodjuk jól össze, majd tegyük egy sütőlemezre. Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük 35-40 percig.
Az egész kenyér energiatartalma 3501 Kcal