A csirkepaprikás mintájára készül, de csak zöldségekből kerül majd a fazékba! Ehhez az ételhez extra szűz olívaolajat, sok zöldséget és a paprikás elmaradhatatlan krémesítőjét, a tejfölt használjuk.
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 db paradicsompaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 szál sárgarépa
- 1 teáskanál szárított tárkony
- 1 pohár tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 db zöldségleves kocka
- só, darált bors
Túrógombóchoz:
- 50 dkg kecsketúró
- 1 csokor kapor
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- csipetnyi só
Egy lábosban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, és öntsünk rá két decinyi vizet. Daráljunk rá fekete borsot, szórjuk rá a tárkonyt, ízesítsük sóval és zöldségleves kockával.
Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a falatnyi darabokra összevágott sütőtököt, paradicsom paprikát és a felszeletelt sárgarépát. Lefedve pároljuk öt-hat percig, majd hideg vízzel elkevert liszttel sűrítsük be a pároló levét. Öntsük hozzá a kevés vízzel felhígított tejfölt, és az egészet jól forraljuk össze.
Túrógombóc
A túrógombóchoz finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, összevágott kaporlevéllel, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát.
Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.
Tálaláskor szedjünk a zöldségpaprikásból egy adagnyit leveses tányérba, és tetejére tegyünk pár szem gombócot. Összevágott friss petrezselyem zöldjével vagy kaporral szórjuk meg.