Vásároltam friss rókagombát, vettem mellé szűzpecsenyét, és együtt készítettem el. A gombából tejszínes mártást csináltam sok snidlinggel és bazsalikommal.
A pecsenyét kakukkfűvel fűszereztem és forró sütőben 10-15 percig sütöttem. Felszeleteltem, párolt vadrizzsel és cukkinivel körítettem, és az egészet nyakon öntöttem a rókagombás szósszal.
Spenótgombócok rókagombaszósszal
Hozzávalók négy adaghoz:
Gombóchoz:
- 20 dkg szeletelt fehérkenyér
- 1 dl tej
- 1 maréknyi leforrázott spenótlevél
- só
- 2 evőkanál vaj
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg túró
- őrölt szerecsendió
- fél maréknyi zsemlemorzsa
- 1 ág friss zsálya
Gombaszószhoz:
- 30 dkg rókagomba
- 2 szál újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl tejszín
- só, darált bors
- 2 szál friss majoránna
- 1 gerezd fokhagyma
A gombóchoz vágjuk kis kockákra a szeletelt kenyeret, jobb ha pár napos megszáradt kenyeret használunk. Tegyük egy tálba, öntsük rá a tejet, forgassuk jól össze, majd adjuk hozzá az áttört túrót, a tojások sárgáját, a sós vízben leforrázott, majd kinyomkodott és felszeletelt spenótot, az olvasztott vajat. Ízesítsük kevéske sóval, darált borssal, őrölt szerecsendióval, majd dolgozzuk jól össze. Ha túl lágynak találjuk, keverjünk hozzá zsemlemorzsát még.
Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd vizes kézzel formázzunk kis gombócokat. Tegyük a forrásban lévő vízbe, és addig főzzük, még a felszínre jönnek.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, tegyünk bele pár levél friss zsályát, majd lassú tűzön süssük meg. A kifőzött gombócokat szedjük ki szűrőkanállal, majd tegyük a zsályás vajra, forgassuk át benne.
Míg a vizünk felforr, készítsük el a gombaszószt.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pároljuk rövid ideig, még az íze kioldódik. Tegyük bele a megmosott és kisebb darabokra vágott rókagombát, majd erős lángon pároljuk egy-két percig.
Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát, keverjük el benne, majd öntsük fel a tejszínnel. Ízesítsük sóval, darált borssal és tépkedjük bele a majoránna leveleit. Forraljuk jól össze, még a tejszín besűrűsödik.
Tálaláskor tegyünk a szószból egy nagy tányér közepére, majd a tetejére pár gombócot tálaljunk, sült zsályalevéllel dekoráljuk.