Az olasz emberek szerint az ételeik titka a kiváló minőségű alapanyag és az egyszerűség. Az egyszerűen elkészített lepényhalat dobjuk fel finom házi készítésű paradicsomszósszal.

Nyáron az érett paradicsomokból pillanatok alatt lehet finom mártást készíteni. Jó minőségű olívaolaj, fokhagyma, egy kis kerti fűszer és nap érlelte paradicsom kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 8 db lepényhalfilé
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg spenótlevél
  • só, darált bors
  • őrölt szerecsendió

Paradicsomos lepényhal spenótos krumplival

Daráljunk a lepényhal filékre borsot, hintsük meg enyhén sóval, csorgassuk meg olívaolajjal, és tépkedjünk rá a kakukkfűlevelekből. Tegyük a szeleteket egymásra egy tányérra, fedjük le fóliával, és sütésig hagyjuk a hűtőszekrényben.

A paradicsomszószhoz forraljunk fel egy fazékban vizet, majd dobjuk bele a paradicsomokat. Egy perc elteltével szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Így könnyedén le tudjuk húzni a bőrét, utána vágjuk a lenyúzott paradicsomokat kis kockákra.

Forrósítsunk fel egy serpenyőben pár evőkanál olívaolajat, tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát. Hevítsük addig míg a szeletek sisteregni nem kezdenek, és akkor öntsük rá a paradicsomkockákat. Fűszerezzük darált borssal, letépkedett kakukkfűlevelekkel (fűszerezhetjük bazsalikommal, oregánóval vagy rozmaringgal is), ízesítsük sóval, majd kis lángon főzzük körülbelül öt percig.

Paradicsomos lepényhal spenótos krumplival

A spenótos krumplihoz vágjuk falatnyi kockákra a meghámozott burgonyát, tegyük egy fazékba, sózzuk meg, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Mielőtt levennénk a tűzről tegyük bele a megtisztított és alaposan megmosott spenótleveleket. Főzzük vele egy-két percig, utána szűrjük le egy szűrőedényben. Keverjünk hozzá pár evőkanál olívaolajat, kissé törjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett halfiléből, közepes lángon mindkét oldalát süssük két-két percig.

Tálaljunk a spenótos krumpliból nagy tányér közepére, helyezzünk rá adagonként két szelet halat, majd kanalazzunk rá a paradicsomszószból.