Nincs is finomabb annál, mint amikor a rózsaszínű lazacszelet lazán elterül a póréhagymás ágyon.
Hozzávalók:
- 4 db lazacszelet
- 1 csokor kapor
- 2 szál póréhagyma
- 1 db citrom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg zöld olajbogyó
- só, darált bors
- 1 dl száraz fehérbor
Csorgassuk meg a lazacszeleteket olívaolajjal, majd daráljunk rá borsót. Tépkedjünk rá kaporleveleket, és enyhén szórjuk meg sóval. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halhúst.
Vágjuk egy centis kockákra fel a póréhagymát, majd többszöri hideg vízben mossuk meg alaposan. Tegyük egy szűrőedénybe, és csepegtessük le jól.
Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban, majd tegyük bele a pórékockákat. Daráljunk rá borsót, szórjunk rá sót, tegyük hozzá a felszeletelt zöld olajbogyót, és öntsük rá a bort. Fedjük le fedővel és pároljuk öt percig, majd adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott citrom húsát. Forraljuk még további két percig.
Egy nagy serpenyőben öntsünk pár evőkanálnyi olívaolajat, majd ha már forró tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük két-két percig, majd serpenyővel együtt tegyük forró 150 fokos sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor tegyünk egy adagnyit a citromos póréból a tenyér közepére, majd tetejére helyezzük a megsült lazacszeletet.