Nevezhetném halfőzeléknek is. Állaga hasonlít rá, sok zöldséggel készült, viszont a teteje le van zárva könnyű krumplipürével. Az egész így kerül tálalás előtt sütőbe.

Hozzávalók négy személyre:

  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 2 db zellerszár
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 maréknyi koktélparadicsom
  • 20 dkg lazacfilé
  • 20 dkg tőkehalfilé (vagy más fehér húsú halfilé)
  • 2 dl zöldségleves
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 kg burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só, darált feketebors

Zöldséges-halas pite

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, hevítsük egy percig, majd tegyük bele az egy centis darabokra felvágott zellerszárat, a felszeletelt sárgarépát és a cukkinit. Addig pároljuk, még a zöldségek puhák lesznek. Öntsük rá a zöldséglevest, ízesítsük sóval, tárkonnyal és darált feketeborssal, forraljuk fel, és sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel, majd a végén keverjük hozzá az összevágott újhagymát is.

Egy másik serpenyőben szintén pár evőkanálnyi olívaolajon pirítsuk meg a nagyobb darabokra felvágott halakat, majd keverjük a zöldséges szószhoz. Öntsük egy közepes méretű hőálló üvegedénybe, vagy egy kisebb méretű tepsibe, szórjuk rá a koktélparadicsomokat is.

A megtisztított burgonyákat főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és nyomjuk át burgonyanyomón. Evőkanállal halmozzuk a zöldséges hal tetejére, villával egyengessük el, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük pirosra.