A chicken tikka egy hagyományos indiai étel, amit fűszeres joghurtban pácolnak, majd tandoor kemencében sütnek ki. Én hallal készítettem el.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű tengeri sügér
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 db chili paprika

Tikka hal

Éles késsel kaparjuk le a hal pikkelyeit, majd jól mossuk át kívül és belül hideg vízzel. Tegyük egy csepegtetőtálba, és hagyjuk, hogy jól lecsepegjen.

Vágjuk be két centinként a hal törzsét, majd kissé dörzsöljük be sóval. Tegyük egy kis tálkába a lereszelt gyömbért, adjuk hozzá a mozsárban összezúzott római köménymagot, a lereszelt fokhagymát, az összetört chilit. Kanalazzuk rá a joghurtot, csorgassuk rá az olívaolajat, majd az egészet keverjük jól össze.

Kenjük meg jól a halak mindkét oldalát a fűszeres joghurttal, majd tegyük egy olajjal kikent tűzálló tálba. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig.

Tikka hal

Megsüthetjük kerti faszenes grillsütőben is. A bekent halakat tegyük a grillsütő rácsra, majd mindkét oldalát süsük 6-8 percig. Legfinomabb köret hozzá a faszénen fóliában párolt zöldség.