A chicken tikka egy hagyományos indiai étel, amit fűszeres joghurtban pácolnak, majd tandoor kemencében sütnek ki. Én hallal készítettem el.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes méretű tengeri sügér
- 1 pohár natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál kurkuma
- 1 evőkanál római kömény
- 1 db chili paprika
- só
Éles késsel kaparjuk le a hal pikkelyeit, majd jól mossuk át kívül és belül hideg vízzel. Tegyük egy csepegtetőtálba, és hagyjuk, hogy jól lecsepegjen.
Vágjuk be két centinként a hal törzsét, majd kissé dörzsöljük be sóval. Tegyük egy kis tálkába a lereszelt gyömbért, adjuk hozzá a mozsárban összezúzott római köménymagot, a lereszelt fokhagymát, az összetört chilit. Kanalazzuk rá a joghurtot, csorgassuk rá az olívaolajat, majd az egészet keverjük jól össze.
Kenjük meg jól a halak mindkét oldalát a fűszeres joghurttal, majd tegyük egy olajjal kikent tűzálló tálba. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig.
Megsüthetjük kerti faszenes grillsütőben is. A bekent halakat tegyük a grillsütő rácsra, majd mindkét oldalát süsük 6-8 percig. Legfinomabb köret hozzá a faszénen fóliában párolt zöldség.