A vadhúsok fogyasztása nagyon egészséges, kicsi a zsírtartalma, és az életmódjából adódóan teljességgel bio.

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvascomb, hátszín vagy lapocka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 evőkanál borókabogyó
  • 3-4 db babérlevél
  • darált bors
  • 1 teáskanál vadfűszer keverék
  • 1 db körte
  • 1 szál sárgarépa
  • fél db zellergumó
  • só, darált bors
  • 3 dl vörösbor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Zelleres krumplipüréhez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 db zellergumó

Párolt szarvas zelleres krumplipürével

Kenjük be olívaolajjal a lehártyázott szarvashúst, majd szórjuk meg darált borssal és zacskóban klopfolóval összezúzott borókabogyóval. Morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, tegyük rá a babérlevelet, szórjuk meg a vadfűszerkeverékkel, és kezünkkel a fűszereket jól dörzsöljük a húsra, tekerjük be fóliával és legalább egy napra tegyük a hűtőszekrénybe érlelni.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt vagy lábast egy evőkanálnyi olívaolajjal, majd tegyük bele a bepácolt vadhúst. Minden oldalát süssük pár percig, míg a hús pirulni nem kezd. Tegyük mellé a nagyobb darabokra felszeletelt zöldségeket és a körtét. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább tíz percig, míg a zöldségek szépen megpirulnak. Öntsük alá a vörösbort, ízesítsük sóval, fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Közben az elpárolgott párolólevet pótoljuk vízzel.

A megpuhult húst vegyük ki az edényből, majd ha szükséges, öntsünk a párolólevéhez kevéske vizet vagy vörösbort. Kóstoljuk meg, majd hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be, majd szűrjük át a mártást.

A zelleres krumplipüréhez főzzük meg együtt sós vízben a meghámozott és feldarabolt zellert és a burgonyát. Ha megpuhult, szűrjük le, a főzőlevéből egy keveset tegyünk félre. Tegyük konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a vajat és zúzzuk pépesre. Ha szükséges, a főzőlevéből egy keveset önthetünk hozzá. Összetörhetjük a zelleres burgonyát krumplinyomóval, majd egy tálba téve keverjük jól össze a vajjal.

Tálaláskor kanalazzunk a püréből nagy tányér közepére, tetejére tálaljunk a megpárolt és felszeletelt vadhúsból, csorgassuk meg a mártással. Melléje rozmaringgal sütött körtéket és párolt brokkolit is tálalhatunk.