A vadhúsok fogyasztása nagyon egészséges, kicsi a zsírtartalma, és az életmódjából adódóan teljességgel bio.
Hozzávalók:
- 1 kg szarvascomb, hátszín vagy lapocka
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 ág kakukkfű
- 1 evőkanál borókabogyó
- 3-4 db babérlevél
- darált bors
- 1 teáskanál vadfűszer keverék
- 1 db körte
- 1 szál sárgarépa
- fél db zellergumó
- só, darált bors
- 3 dl vörösbor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Zelleres krumplipüréhez:
- 1 kg burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 1 db zellergumó
- só
Kenjük be olívaolajjal a lehártyázott szarvashúst, majd szórjuk meg darált borssal és zacskóban klopfolóval összezúzott borókabogyóval. Morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, tegyük rá a babérlevelet, szórjuk meg a vadfűszerkeverékkel, és kezünkkel a fűszereket jól dörzsöljük a húsra, tekerjük be fóliával és legalább egy napra tegyük a hűtőszekrénybe érlelni.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt vagy lábast egy evőkanálnyi olívaolajjal, majd tegyük bele a bepácolt vadhúst. Minden oldalát süssük pár percig, míg a hús pirulni nem kezd. Tegyük mellé a nagyobb darabokra felszeletelt zöldségeket és a körtét. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább tíz percig, míg a zöldségek szépen megpirulnak. Öntsük alá a vörösbort, ízesítsük sóval, fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Közben az elpárolgott párolólevet pótoljuk vízzel.
A megpuhult húst vegyük ki az edényből, majd ha szükséges, öntsünk a párolólevéhez kevéske vizet vagy vörösbort. Kóstoljuk meg, majd hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be, majd szűrjük át a mártást.
A zelleres krumplipüréhez főzzük meg együtt sós vízben a meghámozott és feldarabolt zellert és a burgonyát. Ha megpuhult, szűrjük le, a főzőlevéből egy keveset tegyünk félre. Tegyük konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a vajat és zúzzuk pépesre. Ha szükséges, a főzőlevéből egy keveset önthetünk hozzá. Összetörhetjük a zelleres burgonyát krumplinyomóval, majd egy tálba téve keverjük jól össze a vajjal.
Tálaláskor kanalazzunk a püréből nagy tányér közepére, tetejére tálaljunk a megpárolt és felszeletelt vadhúsból, csorgassuk meg a mártással. Melléje rozmaringgal sütött körtéket és párolt brokkolit is tálalhatunk.