Hozzávalók:
- 50 dkg szarvaslapocka
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem borókabogyó
- 2 levél babér
- 1 teáskanál vadfűszer-keverék
- 3 dl száraz vörösbor
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, darált bors
- 1 db paradicsompaprika
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 db kisebb birsalma
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a babérlevelet és a borókabogyót is. Pároljuk addig, amíg a hagyma pirulni nem kezd, utána tegyük hozzá a kis kockákra feldarabolt szarvashúst is.
Ha csontos szarvast vásároltunk, tegyük a hússal együtt a lábasba a kisebb darabokra összevágott csontokat is. Daráljuk rá a borsot, szórjuk rá a vadfűszerkeveréket és sózzuk meg. Közepes lángon addig pároljuk, míg a saját párolólevét el nem fövi, és a hús széle pirulni nem kezd.
Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük jól össze, hogy a zsiradékban jól feloldódjon a paprika, majd öntsük fel a vörösborral. Tegyük bele az összevágott paradicsompaprikát, meghámozott és feldarabolt paradicsomot, és a kis kockákra feldarabolt hámozott birsalmát is.
Fedjük le, és közepes lángon pároljuk. Kevergessük meg alkalmanként, és ha szükséges, az elpárolgott szaftot pótoljuk kevéske vízzel. Addig kell párolni, míg a hús meg nem puhul.
Célszerű befejezés előtt levenni a fedőt, és forralni még öt percig, hogy a pörkölt szaftja jó sűrű legyen.
Ha elkészült tálaljuk nagy tányérra, köretnek hozzá birsalmás yorkshire pudingot készítsünk.