Készítsünk vadragut szarvaslapockából sok-sok zöldséggel, friss, aromás zöldfűszerekkel, tálaljunk mellé pirosra sült pogácsát.

 Szarvas-ragu rozmaringos pogácsával

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg szarvaslapocka
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 3 levél babér
  • 2 ág friss kakukkfű
  • fél liter száraz vörösbor
  • 1 teáskanál vadfűszer keverék
  • só, darált bors

Pogácsához:

  • 35 dkg búzaliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 ág rozmaring
  • 20 dkg vaj
  • fél citrom leve

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd pároljuk addig míg a hagyma puha nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra felvágott vadhúst, szórjuk meg a vadfűszer keverékkel, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd fedjük le fedővel.

Pároljuk addig, míg a saját párolólevét el nem fövi, és a húskockát pirulni nem kezdenek. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk vele egy-két percig, majd öntsünk alá vörösbort. Fedjük le ismét, és pároljuk addig míg a hús puha nem lesz. Párolás közben az elpárolgott levet pótoljuk.

Amíg a hús puhul, gyúrjuk össze a pogácsának valót. Szórjuk a lisztet és a sütőport egy tálba, vágjuk rá kis darabokra a vajat, ízesítsük sóval, és adjuk hozzá a kis darabokra felvágott rozmaringlevelet. Kezünkkel alaposan morzsoljuk össze, gyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd tegyük egy tányérra és pihentessük felhasználásig a hűtőszekrényben.

Ha a hússzemek kezdenek puhulni, öntsünk még alá a vörösborból, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, és a zellerszárat. Főzzük még tíz percig fedő nélkül, hogy a szaftja jól besűrűsödjön, majd ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.

Tegyük a pogácsatésztát egy liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk át újra. Nyújtsuk ki másfél-két centi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Öntsük a langyos vadragut egy tűzálló edénybe, tetejére osszuk el a kiszaggatott pogácsákat. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, majd az egészet tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük 30-35 percig, míg a pogácsák szép pirosra nem sülnek.