Receptünk főszereplője a mangalicakaraj, az azt körbeölelő vajas-leveles tészta, és a megízesítő friss fűszerek.

 

Hozzávalók:

  • 2 csomag Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
  • 250 g nagy kelkáposztalevél
  • 5 szelet mangalicakaraj csont nélkül
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 teáskanál aprított kakukkfű
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 tojás sárgája a kenéshez
  • 2 szelet baconszalonna

Erdei gyümölcsszósz

Hozzávalók:

  • 30 dkg erdei gyümölcskeverék
  • 2 dl narancslé
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

A leveles tésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből, és a sütőt 220° C-ra melegítse elő.

A kelkáposzta leveleket sós vízben rövid ideig blansírozza. Öblítse le hideg vízzel, csöpögtesse le, majd konyharuha segítségével könnyedén szárítsa meg.

Egy nagy serpenyőben süssük meg a szalonnaszeleteket.

A mangalica karajt sózza, borsozza, fűszerezze kakukkfűvel, majd olívaolajon mindkét oldalán süsse elő és hagyja kihűlni.

A leveles tésztát tekerje ki, vágjon belőle két 15x10 cm-es téglalapot. Mindegyik téglalapra tegyen az elősütött mangalicakarajból. Tetejére az összevágott főtt káposztalevelekből, majd rá a megsütött szalonnaszeleteket.

A tésztaszéleket kenje meg tojás sárgájával, majd a tésztát hajtsa a húsra és jól "csomagolja" bele. Még egyszer kenje át tojássárgájával, a maradék tésztával díszítse, és villával szurkálja meg.

Középső sínen kb. 170 fokon, 12 percig süsse.

A gyümölcsszószhoz öntsük a narancslét és a bort egy kis lábasba, ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel. Utána tegyük bele a gyümölcskeveréket, és ha felforrt hideg vízzel elkevert keménytővel sűrítsük be.

Találás előtt keverjük hozzá a felmetélt bazsalikomleveleket. A megsült batyukat vágjuk kétfelé, tálaljuk nagy tányérra, mellé kanalazzunk az erdei gyümölcsszószból.

Kelkáposztás mangalicakaraj batyuk, erdei gyümölcsszósszal

Kapcsolódó linkek: