Receptünk főszereplője a mangalicakaraj, az azt körbeölelő vajas-leveles tészta, és a megízesítő friss fűszerek.
Hozzávalók:
- 2 csomag Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 250 g nagy kelkáposztalevél
- 5 szelet mangalicakaraj csont nélkül
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 teáskanál aprított kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
- 2 tojás sárgája a kenéshez
- 2 szelet baconszalonna
Erdei gyümölcsszósz
Hozzávalók:
- 30 dkg erdei gyümölcskeverék
- 2 dl narancslé
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
A leveles tésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből, és a sütőt 220° C-ra melegítse elő.
A kelkáposzta leveleket sós vízben rövid ideig blansírozza. Öblítse le hideg vízzel, csöpögtesse le, majd konyharuha segítségével könnyedén szárítsa meg.
Egy nagy serpenyőben süssük meg a szalonnaszeleteket.
A mangalica karajt sózza, borsozza, fűszerezze kakukkfűvel, majd olívaolajon mindkét oldalán süsse elő és hagyja kihűlni.
A leveles tésztát tekerje ki, vágjon belőle két 15x10 cm-es téglalapot. Mindegyik téglalapra tegyen az elősütött mangalicakarajból. Tetejére az összevágott főtt káposztalevelekből, majd rá a megsütött szalonnaszeleteket.
A tésztaszéleket kenje meg tojás sárgájával, majd a tésztát hajtsa a húsra és jól "csomagolja" bele. Még egyszer kenje át tojássárgájával, a maradék tésztával díszítse, és villával szurkálja meg.
Középső sínen kb. 170 fokon, 12 percig süsse.
A gyümölcsszószhoz öntsük a narancslét és a bort egy kis lábasba, ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel. Utána tegyük bele a gyümölcskeveréket, és ha felforrt hideg vízzel elkevert keménytővel sűrítsük be.
Találás előtt keverjük hozzá a felmetélt bazsalikomleveleket. A megsült batyukat vágjuk kétfelé, tálaljuk nagy tányérra, mellé kanalazzunk az erdei gyümölcsszószból.
Kapcsolódó linkek: