A Loire menti parasztok nemzeti étele a hagymás-szalonnás pite. Én kicsit könnyebben, póréval készítettem el.
Hozzávalók:
- 1 adag omlóstészta
- 1db póréhagyma
- 3 dl tejszín
- 8 szelet húsos bacon szalonna
- 4 db tojássárgája
- őrölt szerecsendió
- őrölt bors
Omlóstészta:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy Rama
- csipetnyi só
- 5-6 evőkanál hideg víz
Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká.
A póréhagyma két végét vágjuk le, szeljük hosszában kétfelé, majd kockázzuk egy centis darabokra. Bő vízben mossuk át legalább kétszer, tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le alaposan. Ugyancsak kockázzuk fel a szalonnát, tegyük egy nagy serpenyőbe és hevítsük addig, még a szalonna pirulni kezd. Adjuk a pórékockákat, fűszerezzük őrölt borssal és őrölt szerecsendióval. Pároljuk körülbelül 2-3 percig és hagyjuk kissé kihűlni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kis az omlóstésztát fél centi vastagságúra, béleljünk ki vele egy vajjal és liszttel meghintett közepes méretű peremes piteformát. A tésztát a sütőedény kilógó széleinél vágjuk le, majd tegyük bele a megpárolt szalonnás hagymát.
Egy kis tálkában keverjük össze a tejszínt a tojások sárgájával és öntsük a hagymás keverékre. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 150 fokon legalább 35-40 percig.
Ha elkészült, még melegen szeleteljük fel, friss salátalevelekkel tálaljuk.