Igazi ünnepi fogás. Ajánlom a vasárnapi terített asztalra. Ünnepeljetek szarvassülttel!
Hozzávalók négy adaghoz:
- 8 szelet szarvasbélszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8-10 szem borókabogyó
- reszelt narancshéj
- darált bors
- 1 ág kakukkfű
Mártáshoz:
- 20 dkg ribizlidzsem
- 1 dl vörösbor
- fél dl konyak
- 1 db narancs
- fél citrom
- 1 evőkanál mustár
- kevéske chili paprika
Kenjük meg ecsettel a leszeletelt szarvasbélszínt, adagonként két szeletet számoljunk, összesen körülbelül 16-18 dekagrammot. Tépkedjük rá a kakukkfű levelét, daráljunk rá borsot, reszeljük rá a narancs héját, majd dörzsöljük be az összezúzott borókabogyóval. Tegyük tányérra, fedjük be fóliával és legalább egy napon keresztül érleljük.
A vendégek érkezése előtt hevítsünk fel egy nagy serpenyőt, majd tegyük bele a bepácolt vadhússzeleteket. Közepes lángon mindkét oldalát 3-3 percig süssük. Vigyázzunk, a szeleteket csak egyszer fordítsuk meg. Akkor a legfinomabb a sült, ha a közepe rózsaszín marad. Ha nem szeretjük félig angolosan, süssük tovább. A megsütött szeleteket tálalásig tartsuk melegen.
A mártáshoz vágjuk le vékonyan a narancs és citrom héját, egyszerűbb, ha burgonyahámozóval vágjuk le vékonyan, majd metéljük vékony csíkokra. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a vörösbort és főzzük pár percig.
Tegyük egy másik kis lábasba a ribizlidzsemet, öntsük hozzá a lehámozott narancs és citrom kifacsart levét, a vörösborban megfőzött narancshéjcsíkokat, mustárt, konyakot és pár szelet chili paprikát, és forraljuk jól össze.
Tálaljunk személyenként két szelet megsütött szarvasbélszínt nagy tányérra, öntsük nyakon a cumberland mártással, körítésnek megfőzött zellerből készített pürét, és rozmaringgal sült körtéket tálaljunk.