Képzeld el, ahogy a fűszeres-paradicsomos lepényhal lazán elterül a spenóttal dúsított burgonyapüré-ágyon....
Hozzávalók:
- 8 db lepényhalfilé
- 50 dkg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csokor friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 1 ág friss bazsalikom
- 1 kg burgonya
- 20 dkg spenótlevél
- só, darált bors
- őrölt szerecsendió
Daráljunk a lepényhalfilékre borsot, hintsük meg enyhén sóval, csorgassuk meg olívaolajjal és tépkedjünk rá a kakukkfűlevelekből. Tegyük a szeleteket egy tányérra, fedjük le fóliával és sütésig hagyjuk a hűtőszekrényben.
A paradicsomszószhoz forraljunk fel egy fazékban vizet, majd dobjuk bele a paradicsomokat. Egy perc elteltével szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Így könnyedén le tudjuk húzni a bőrét, utána vágjuk a lenyúzott paradicsomokat kis kockákra.
Forrósítsunk fel egy serpenyőben pár evőkanál olívaolajat, tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a csokorba kötött kakukkfüvet, babért és bazsalikomágat. Hevítsük addig, míg a szeletek sisteregni nem kezdenek, és akkor öntsük rá a paradicsomkockákat. Fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval, majd kis lángon főzzük körülbelül öt percig.
A spenótos krumplihoz vágjuk falatnyi kockákra a meghámozott burgonyát, tegyük egy fazékba, sózzuk meg, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Mielőtt levennénk a tűzről, tegyük bele a megtisztított és alaposan megmosott spenótleveleket. Főzzük vele egy-két percig, utána szűrjük le egy szűrőedényben. Keverjünk hozzá pár evőkanál olívaolajat, kissé törjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett halfiléből, közepes lángon mindkét oldalát süssük két-két percig.
Tálaljunk a spenótos krumpliból nagy tányér közepére, helyezzünk rá adagonként két szelet halat, majd kanalazzunk rá a paradicsomszószból.
Kapcsolódó link: