Egy kis szezámmaggal, dióval és napraforgómaggal feldobtam a rántott ponty receptjét.
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű ponty
- 3 db tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 0,5 pohárnyi napraforgómag
- 1 pohár durvára darált dió
- 0,5 pohárnyi szezámmag
- só
- petrezselyem zöldje
- olaj a sütéshez
A pontyot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel gerincénél vágjuk be , és a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk pontyfilét.
Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig. Vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át. Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Így a halhúsban lévő kis szálkákat felaprítottuk, és ezután biztonsággal ehető.
A beirdalt halat a vágás mentén vágjuk ujjnyi csíkokra, majd sóval és összevágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Forgassuk bele lisztbe, utána mártsuk felvert tojásba, és a végén zsemlemorzsa és magok keverékében hempergessük meg.
Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, tegyük bele a bepanírozott halrudacskákat, és süssük ropogós pirosra. Ha kisült, itatóspapíron itassuk le a felesleges olajat.