A levendulát nem csak molyfűszerként lehet használni. Nagyon jól illik az aromája a bárányhúshoz, libamájhoz. Használhatjuk édességek fűszerezésére is.
Hozzávalók:
- 1 db báránycomb
- 1 csokor levendulavirág
- 1 csokor friss rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- só, darált bors
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 pohár natúr joghurt
Tegyük egy közepes méretű tepsibe a báránycombot, majd éles kis késsel a felső részén szúrjunk bele 8 helyen. A maghámozott fokhagymákat vágjuk kétfelé hosszában, majd dugjuk a báránycomb bevágásaiba. Csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk be levendulavirággal és a rozmaring összetépkedett leveleivel mindkét oldalon. Kenjük meg a joghurttal, öntsünk alá egy pohárnyi vizet, majd fedjük le alufóliával, és legalább fél napra tegyük be a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a bárány húsát.
Melegítsük be a sütőt 170 fokra, majd tegyük bele az előkészített tepsit. Süssük lefedve körülbelül másfél órán keresztül, majd vegyük ki a sütőből és villával szurkáljuk meg, hogy a hús elég puhára párolódott-e. Süssük még fedetlenül 10 percig, hogy szépen megpiruljon.
Tálaljuk pecsenyés tálra, majd késsel szeleteljük fel. Köretnek hozzá tejszínes burgonyát és párolt spenótleveleket készítsünk.
A tejszínes burgonyához uborkagyalun szeleteljünk le meghámozott burgonyákat, tegyük egy nagy tálba, majd öntsünk rá annyi tejszínt, hogy háromnegyedig ellepje. Fűszerezzük kevéske őrölt szerecsendióval, reszelt fokhagymával, és ízesítsük sóval. Jó alaposan keverjük össze, majd öntsük tűzálló tálba vagy tepsibe és süssük pirosra 150 fokon 45-50 perc alatt.