Gombapaprikás kicsit másképp, zöldségekkel, és friss kaporral megbolondítva.
Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű csiperkegomba
- 3 szál újhagyma
- 1 csokor friss kaporlevél
- másfél deciliter tejszín
- 1 szál sárgarépa
- 2 db zellerszár
- só, darált bors
- 2 csapott evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
Galuskához:
- 25 dkg búzaliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 db tojás
- só
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a négybe vágott gombafejeket, a vékony karikákra felszeletelt sárgarépát, zellerszárat, fűszerezzük darált borssal, összevágott kaporlevéllel és ízesítsük sóval. Közepes lángon addig pároljuk, míg a gomba a saját párolólevét el nem párologta. Szórjuk meg a liszttel, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, és jól forraljuk ki.
A galuskához szórjuk a liszteket egy tálba, üssük hozzá a tojásokat, ízesítsük sóval, majd annyi hideg vizet öntsünk rá, hogy sűrűbb galuskatésztát tudjunk belőle keverni.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, tegyünk bele sót, majd nokedliszaggatóval szaggassuk bele a tésztát. Forraljuk jól fel, utána szűrjük le tésztaszűrővel.
Folyó vízzel jól mossuk át, majd tálaljuk a kapros gombaragu mellé. Érdekesebb a galuska, ha a tésztájába friss fűszerleveleket, petrezselyemzöldjét, kaprot vagy metélőhagymát keverünk.