Örök igazság, mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Igaz ez a fóliába tekert és megsütött krumplira is, melyet változatossá tehetünk a különféle töltelékekkel.Nagymamának volt egy zománcos bonyhádi sparheltje. Ez állandóan be volt gyújtva, így a sütőjében mindig volt héjában sült krumpli. A régi szegény időkben ez volt a legolcsóbb ennivaló a szalonna, kolbász, kocsonya és zsír mellé. Nálam a népszerűségét az óta sem vesztette el, többféle töltelékkel is készítem.

toltott_krumplin

Hozzávalók: 6-8 db nagyobb sárgaszínű, sütnivaló burgonya, 1 evőkanálnyi vaj, 6-8 ág friss rozmaring- és zsályalevél, durvaszemcsés só

Tölteléknek:

- tejföl, hering, főtt tojás,
- de lehet pirított szalonnával és főtt tojással,
- vagy lehet kanalazni rá zöldséges ragut vagy pörköltet,
- vagy reszelt sajtot és fokhagymás tejfölt;
- vagy frissen vágott zöldfűszereket és krémsajtot.

A krumplikat jó alaposan dörzsöljük meg vízben, majd öblítsük le. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le. Tépjünk annyi füzetlap nagyságú alufóliát, amennyi krumplit szeretnénk megsütni. Mindegyik közepére tegyünk a megmosott krumpliból, majd tetejére egy-egy csipetnyi vajat kanalazzunk. Szórjuk meg sóval és tegyük a vaj tetejére a fűszerágakat. Csomagoljuk be jól, majd tegyük egy sütőlemezre. Forró, 150 fokos sütőben süssük körülbelül egy órán keresztül.

toltott_krumpli720

Az elkészült sült krumplikat hosszában vágjuk be, két végénél nyomjuk össze, hogy kinyíljon. Tetejére kanalazhatunk a kedvenc töltelékünkből. Én most főtt tojást kevertem össze fűszeres pácolt heringgel és tejföllel.

 

Jó étvágyat!