Örök igazság, mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Igaz ez a fóliába tekert és megsütött krumplira is, melyet változatossá tehetünk a különféle töltelékekkel.
Nagymamának volt egy zománcos bonyhádi sparheltje. Ez állandóan be volt gyújtva, így a sütőjében mindig volt héjában sült krumpli. A régi szegény időkben ez volt a legolcsóbb ennivaló a szalonna, kolbász, kocsonya és zsír mellé. Nálam a népszerűségét az óta sem vesztette el, többféle töltelékkel is készítem.
Hozzávalók: 6-8 db nagyobb sárgaszínű, sütnivaló burgonya, 1 evőkanálnyi vaj, 6-8 ág friss rozmaring- és zsályalevél, durvaszemcsés só
Tölteléknek:
- tejföl, hering, főtt tojás,
- de lehet pirított szalonnával és főtt tojással,
- vagy lehet kanalazni rá zöldséges ragut vagy pörköltet,
- vagy reszelt sajtot és fokhagymás tejfölt;
- vagy frissen vágott zöldfűszereket és krémsajtot.
A krumplikat jó alaposan dörzsöljük meg vízben, majd öblítsük le. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le. Tépjünk annyi füzetlap nagyságú alufóliát, amennyi krumplit szeretnénk megsütni. Mindegyik közepére tegyünk a megmosott krumpliból, majd tetejére egy-egy csipetnyi vajat kanalazzunk. Szórjuk meg sóval és tegyük a vaj tetejére a fűszerágakat. Csomagoljuk be jól, majd tegyük egy sütőlemezre. Forró, 150 fokos sütőben süssük körülbelül egy órán keresztül.
Az elkészült sült krumplikat hosszában vágjuk be, két végénél nyomjuk össze, hogy kinyíljon. Tetejére kanalazhatunk a kedvenc töltelékünkből. Én most főtt tojást kevertem össze fűszeres pácolt heringgel és tejföllel.
Jó étvágyat!