Hamburgert nem csak zsömléből és húspogácsából lehet készíteni. Engedjük szabadjára fantáziánkat, és cseréljük ki a zsömlét óriás gombákra, a húspogácsát pedig szaftosra sült padlizsánra!

Miközben a világ egyik legüldözöttebb kajájává vált a hamburger, nem szűnt meg a szabadság egyik ikonjának lenni. Hamburgert jó enni, mert izgalmas rétegeket rejt, mindig másfélét, s egyik finomabb a másiknál. Még akkor is finom, ha mára megtanultuk, mennyire nem való odaégett húspacákat enni.

De nem kell lemondanunk a hambiélményről, hiszen helyettesíthetjük a hagyományos rétegeket finom és egészséges összetevőkkel. Így született meg a gombahamburger, vagy ha úgy tetszik: gomburger.

 

Gombahamburger

Hozzávalók:

  • 8 fej nagykalapú barna csiperkegomba
  • 2 db paradicsom
  • 1 db avokádó
  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 4 szelet kecskesajt
  • 6 evőkanál Bertolli Originale olívaolaj
  • 1-1 ág friss kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöldje
  • kevés őrölt bors

A gombák tönkjeit óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a gomba kalapjának külsejét, öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát nem szabad megmosni, mert nagyon sok vizet szív magába és elázik a gomba. Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá friss kakukkfűleveleket.

Vágjuk egy centis vastagságú szeletekre a padlizsánt, az avokadót és a paradicsomot. A padlizsán szeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd forró serpenyőben mindkét oldalát süssük pirosra. Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd süssük meg a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva sütés közben. 5 perc elég is nekik. Az előzőhöz hasonlóan, erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket is. A paradicsom sütése után a forró serpenyőben süssük meg az ujjnyi vastag szeletekre felvágott sajtot.

Így készül a gombából a gomburger

Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy megsütött gombafejet, helyezzünk rá egy-egy szeletet a grillezett padlizsánból, avokadóból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Jöhet egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom, erre is szórjunk a fűszerlevelekből, végül az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.

Hidd el, a gomburger a grillpartik slágerétele lesz!

Kapcsolódó linkek: