Kedvenc desszertjeim egyike, amit még anno az egyik nagykövetnek készítettem rendszeresen.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 150 gr cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál zselatin
- 2 db zöldcitrom
- 5 dl tejszín
Szószhoz:
- 2 dl tej
- 2 fekete filteres tea
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál étkezési keményítő
Egy habüstbe tegyünk az egész tojásokat, adjunk a cukrot és a vaníliás cukrot. Vízgőz felett, állandó keverés mellett addig verjük, míg sűrű habot nem kapunk. Vegyük le a gőzről, majd keverjünk bele egy hideg vízbe beáztatott zselatint, a zöldcitrom lereszelt héját és levét. Ha kicsit kihűlt, adjunk hozzá kemény habbá vert tejszínt is. Óvatosan keverjük össze és legalább 6 órára tegyük a hűtőbe.
Egy kis lábasban forraljuk a tejet a tea filterrel. Pár percig áztassuk benne, majd vegyük ki. Pár evőkanál cukorral ízesítsük, majd tegyük vissza újra a tűzre. Hideg tejjel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be mártás sűrűségűre.
Az elkészült, zöldcitrom moussból két gombócot tálaljunk egy nagy tányérra, csorgassuk körbe a teaszósszal, mentalevéllel és friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Készíthetjük úgy is, hogy még folyós állapotban pezsgőspoharakba tálaljuk, hűtőbe tesszük, majd ha megdermed, utána öntjük a tetejére a teaszószt.