Kedvenc desszertjeim egyike, amit még anno az egyik nagykövetnek készítettem rendszeresen.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 150 gr cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zselatin
  • 2 db zöldcitrom
  • 5 dl tejszín

Szószhoz:

  • 2 dl tej
  • 2 fekete filteres tea
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál étkezési keményítő

Zöldcitrom mousse teaszósszal

Egy habüstbe tegyünk az egész tojásokat, adjunk a cukrot és a vaníliás cukrot. Vízgőz felett, állandó keverés mellett addig verjük, míg sűrű habot nem kapunk. Vegyük le a gőzről, majd keverjünk bele egy hideg vízbe beáztatott zselatint, a zöldcitrom lereszelt héját és levét. Ha kicsit kihűlt, adjunk hozzá kemény habbá vert tejszínt is. Óvatosan keverjük össze és legalább 6 órára tegyük a hűtőbe.

Egy kis lábasban forraljuk a tejet a tea filterrel. Pár percig áztassuk benne, majd vegyük ki. Pár evőkanál cukorral ízesítsük, majd tegyük vissza újra a tűzre. Hideg tejjel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be mártás sűrűségűre.

Az elkészült, zöldcitrom moussból két gombócot tálaljunk egy nagy tányérra, csorgassuk körbe a teaszósszal, mentalevéllel és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Készíthetjük úgy is, hogy még folyós állapotban pezsgőspoharakba tálaljuk, hűtőbe tesszük, majd ha megdermed, utána öntjük a tetejére a teaszószt.