Régi szép idők emlékei, amikor még a nagymamánk finom és illatos kaláccsal várt minket haza az iskolából. Nosztalgiázzatok velem egy szelet kaláccsal.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csipetnyi só
- 1 citrom lereszelt héja
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
Töltelékhez:
- 15 dkg dió
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg baracklekvár
A tésztához tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, szárított élesztőt, cukrot és a citromhéjat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd öntsük hozzá kis adagokban a langyos tejet, majd az olvasztott vajat és egyenként a tojásokat. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Kapcsoljuk ki a gépet, tegyük a tálat langyos helyre, és takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeres.
Míg a tészta dagad, készítsük el a tölteléket: tegyük a darált diót egy tálba, öntsük rá a baracklekvárt, majd tegyük hozzá a kis darabokra felvágott aszalt sárgabarackot, és keverjük jól össze. Tehetünk a töltelékbe egy kortynyi rumot is.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át óvatosan, majd sodrófával nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel, majd göngyöljük fel. Kezünkkel kissé nyújtsuk meg a megtöltött tésztahengert, majd vágjuk három egyforma darabba. Fogjuk össze a végénél, és fonjuk be, mintha hajfonatot készítenénk. Tegyük a befont tésztát egy vajjal kikent és liszttel megszórt tégla alakú sütőformába, kelesszük még negyed órán keresztül. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.
Ha elkészült, borítsuk ki a formából, majd ha kissé kihűlt, szeleteljük fel.