Nemrégen Londonban jártam egy esküvőn. Az ünnepi asztalnál mellettem ült Nick Price, ír televíziós szakács. Feleségétől, Katy-től tanultam ezt az egyszerű, tipikus kenyérpuding receptet.
Katy szerint a legfontosabb a jó minőségű vaj, és ami a puding titka, a só használata. Nick-kel már találkoztam egy születésnapi partin Belfastban, akkor írtam róla és étterméről egy beszámolót.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tejszín
- 3 db tojás
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 5 dkg vaj
- 8 szelet fehérkenyér vagy kalács
- fél maréknyi mazsola
- pár kanál baracklekvár
A kenyereket kenjük meg a szobahőmérsékletű vajjal, majd vágjuk falatnyi darabokra. Az így kapott vajas kenyérkockákat tegyük egy kisebb hőálló sütőedénybe, és szórjuk rá a mazsolát.
Üssük a tojásokat egy fém tálba, tegyük hozzá a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot, majd öntsük bele a tejszínt. Tegyük vízgőz fölé, és állandóan kevergetve hevítsük addig, míg sűrű krém nem lesz belőle. Ezt a krémet öntsük a feldarabolt kenyerekre, majd tegyük az egészet forró sütőbe. 140-150 fokon süssük körülbelül 20 percig. Az elkészült kenyérpudingot kenjük meg a lekvárral, majd tálaljuk kis tányérokra. Legfinomabb, ha langyosan fogyasztjuk.
Kapcsolódó link: