Nemrégen Londonban jártam egy esküvőn. Az ünnepi asztalnál mellettem ült Nick Price, ír televíziós szakács. Feleségétől, Katy-től tanultam ezt az egyszerű, tipikus kenyérpuding receptet.

Katy szerint a legfontosabb a jó minőségű vaj, és ami a puding titka, a só használata. Nick-kel már találkoztam egy születésnapi partin Belfastban, akkor írtam róla és étterméről egy beszámolót.

 Tepsiben sült vajas kenyérpuding, a mákos gubánk testvére

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 5 dkg vaj
  • 8 szelet fehérkenyér vagy kalács
  • fél maréknyi mazsola
  • pár kanál baracklekvár

 Tepsiben sült vajas kenyérpuding, a mákos gubánk testvére

A kenyereket kenjük meg a szobahőmérsékletű vajjal, majd vágjuk falatnyi darabokra. Az így kapott vajas kenyérkockákat tegyük egy kisebb hőálló sütőedénybe, és szórjuk rá a mazsolát.

Tepsiben sült vajas kenyérpuding, a mákos gubánk testvére 

Üssük a tojásokat egy fém tálba, tegyük hozzá a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot, majd öntsük bele a tejszínt. Tegyük vízgőz fölé, és állandóan kevergetve hevítsük addig, míg sűrű krém nem lesz belőle. Ezt a krémet öntsük a feldarabolt kenyerekre, majd tegyük az egészet forró sütőbe. 140-150 fokon süssük körülbelül 20 percig. Az elkészült kenyérpudingot kenjük meg a lekvárral, majd tálaljuk kis tányérokra. Legfinomabb, ha langyosan fogyasztjuk.

 Tepsiben sült vajas kenyérpuding, a mákos gubánk testvére

Kapcsolódó link: